Feministisk teaterhistorie

Live Hovs nye bok Kunstnere og yrkeskvinner tar for seg den norske teaterhistorien fra de kvinnelige skuespillernes ståsted, og jeg skulle bare ønske at dette spennende materialet hadde vært hakket bedre redigert.

Teaterhistorien og øyeblikket

Nye krefter er i sving på Teatermuseet i Oslo. Scenekunst.no har snakket med dem.

Løpende Wagner

Som så mange andre festivaler ble Wagner-festspillene i Bayreuth avlyst i år, men det gav muligheter for det alternative programmet.

Sommer!

Etter en uvanlig vårsesong tar Scenekunst.no sommerferie. Her er et tilbakeblikk på koronatidens saker.

Nødvendigheten av ubehag

Da teatersjefjobben ved Kilden Teater ble utlyst i 2018 vurderte Valborg Frøysnes først å søke seg dit som skuespiller. Men i forlengelsen av #metoo tenkte hun: ”Faen, hvorfor ikke søke selv?”

Kampen om narrativet

I den største borgerrettighetsbevegelsen siden 1960-tallet kjemper mange aktører for definisjonsmakten. De er ikke redde for å ty til performative og symbolske virkemidler for å få sitt budskap gjennom

Jakt etter håp på dypet

Haugesund Teaters Ubåt tør å la publikum dykke dypt.

Hei falleri og heisann

Årets sommerteater i Frognerparken handler om den lille havfruen. I hvert fall tror jeg kanskje det gjør det.

– Vi får et inntrykk av talent også digitalt

Hålogaland Teater satser på digital audition for å ansette skuespillere i koronatiden.

Verdenene bak sceneteppet

Med Vestland Lockdown dyrker Den Nationale Scene i Bergen små formater og inviterer publikum tett på prosessene i eget hus.

Operaåpning 2.0

Operaens gjenåpningskonsert kunne skilte med ny amerikansk opera, kanskje litt for mye Puccini og ikke minst gleden ved å endelig høre levende musikk.

En egen planet

Lydteater på vandring er en fin ting, men Oslo Nye Teaters Mens vi venter får vi gå formidler et ufokusert bilde av Oslo som by.

Internasjonal nominasjon til BFO: Orchestra of the Year

Gramophone Classical Music Awards har nominert Bergen Filharmoniske Orkester til Orchestra of the Year Award, i følge en pressemelding fra orkesteret før helgen. Ti orkestre fra hele verden er nominert til prisen, som kan sees som den klassiske plateindustriens svar på Grammy-prisen. Blant dem er symfoniorkesteret i BBC i Storbritannia og Los Angeles Symphony Orchestra. … Les mer

Gje mæ sprit – begge typa!

Bunnlinjan på Trøndelag Teater markerer en tilbakevending til normalen ved å aktualisere seg i lys av korona-pandemien.

Kulturnasjonen Sør-Afrika

Utdaterte fordommer og manglende kunnskap gjør at vi gir kulturnasjoner utenfor den vestlige sfæren en annenrangsstatus de ikke fortjener. Et av dem er Sør-Afrika. 

SISTE SAKER