Komponist Kristine Tjøgersen og BFOs sjefdirigent Ed Gardner i Grieghallen. Foto: BFO

Vinner av Pauline Hall-konkurransen er klar

Kristine Tjøgersen og stykket “Bioluminescence” vant den første Pauline Hall-konkurransen for kvinnelige komponister.

– Å vinne er en stor ære. Bare det å være nominert til denne prisen, sammen med Ahvenniemi og Grankull som begge hadde fantastiske verk, er stort i seg selv, sier Tjøgersen i følge en pressemelding fra Bergen Filharmoniske Orkester.

Orkesteret og sjefdirigent Ed Gardner vil framføre hennes vinnerverk Bioluminescence på konsert i desember. Verket er for orkester og 20 LED-lys og er skrevet i 2017.

Bioluminescens er lys som kommer av en kjemisk reaksjon i en levende organisme, for eksempel hos ildfluer. Tjøgersen har brukt data fra en vitenskapelig undersøkelse av hvordan ildfluer kommuniserer og har oversatt lysets rytmiske mønstre og insektenes bevegelser som er unike for hver ildflueart, til musikk. Nye studier viser at menneskelig elektrisk lys forstyrrer lyssyklusene til ildfluer. Da verket ble urframført på Leicht Über Linz-festivalen i 2017, hørtes og så det slik ut:

I vår inviterte Bergen Filharmoniske Orkester og Griegakademiet – Institutt for musikk ved UiB, kvinnelige komponister i de nordiske landene til å sende inn verk og ideer til verk i en nystartet konkurranse, oppkalt etter den norske komponisten Pauline Hall. Det kom inn 24 søknader og verk fra Finland, Sverige, Danmark og Norge. Juryen valgte tre finalister: norske Kristine Tjøgersen med verket Bioluminescence, svenske Rosali Grankull med verket Identitetshandlingar i C dur og norsk-finske Rebecka Ahvenniemi med verket Un Palestrina ritrovato nel cassonetto. Juryen var imponert over den høye kunstneriske kvaliteten på komponistenes bidrag.

Finalistene deltok på en workshop med Bergen Filharmoniske Orkester i oktober. Her fikk hver av dem 40 minutter til å jobbe med orkesteret, samt framføre verkene, i dialog med sjefdirigent Edward Gardner.  Juryen (se under) var tilstede (fysisk og digitalt) under workshopen. Finalistene deltok også i en workshop sammen med studenter fra Griegakademiet.

Etter disse to workshopene pekte juryen altså ut Kristine Tjøgersen som vinner.  Hun får en pris på kr. 200.000 samt tilbud om publiseringsavtale for Bioluminescence hos musikkforlaget Edition Wilhelm Hansen i København.

Vinnerkomposisjonen framføres av Bergen Filharmoniske Orkester og sjefdirigent Edward Gardner 10. og 11. desember i Grieghallen, Bergen. Konserten strømmes her. I tillegg vil BFO også framføre de to andre verkene.

Iniativet til Pauline Hall-konkurransen kommer fra Dániel Péter Biró, som er professor i komposisjon ved Griegakademiet. Konkurransen arrangeres i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester og musikkforlaget Edition Wilhelm Hansen. I 2020 er konkurransen støttet økonomisk av Art Mentor Foundation Lucerne.

Juryleder Biró uttaler i pressemeldingen at det var spesielt å høre tre fantasifulle og personlige nye verk framført midt i en pandemi, og at han er spesielt glad for at orkesteret har bestemt seg for å framføre verkene til alle tre finalister.

Den internasjonale juryen for Pauline Hall-prisen har bestått av:

Victoria Borisova-Ollas , komponist, Sverige
Juliana Hodkinson, komponist, Tyskland
Trine Boje Mortensen, Promotion Director, Edition Wilhelm Hansen, Danmark
Edward Gardner, sjefdirigent, Bergen Filharmoniske Orkester
Oddmund Økland, programsjef, Bergen Filharmoniske Orkester
Dániel Péter Biró, komponist, professor ved Griegakademiet, Universitetet i Bergen (Juryleder uten stemmerett)

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER