S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 25. januar 2011

"Verden går under, jeg prøver å gjøre noe, men føler meg litt teit"

E-6 mellom Minnesund og Rudshøgda bygges i disse dager ut til firefelts motorvei. Dette er historien om da Turnékompaniets daglige leder lot teater være teater og satte seg på rumpa i lenkegjengen til ”Natur og Ungdoms” protestaksjon mot utbyggingen av E6 i Hedmark.


Publisert
25. januar 2011
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/verden-gar-under-jeg-prover-a-gjore-noe-men-foler-meg-littteit/
Facebook

E-6 mellom Minnesund og Rudshøgda bygges i disse dager ut til firefelts motorvei. Dette er historien om da Turnékompaniets daglige leder lot teater være teater og satte seg på rumpa i lenkegjengen til ”Natur og Ungdoms” protestaksjon mot utbyggingen av E6 i Hedmark.

Av Anders Kippersund

Dette er også historien som bekreftet vår mistanke om at det er slike prosjekter man må lage for å få penger fra Norsk Kulturråds pott til frie sceniske grupper. Altså biter vi hånda som gir oss mat, men ønsker å oppfylle våre målsettinger fra søknaden:

Vår målsetting er primært å utforske om teatret kan gjøre noen forskjell i en politisk prosess.

Sekundært vil vi få middelaldrende høyt utdannede, intellektuelt oppegående mennesker, til å reflektere over hvorfor de, mot bedre vitende, valgte feil i denne saken. Vi mener dette er et faktum vi kan påpeke og krangle om over en kaffekopp, mens vi småhumrende nærmer oss stupet…

Ambassadørprogram

Turnékompaniets leder Anders Kippersund ble, sammen med en rekke lokale kultur og næringsledere, bedt om å delta i Hamarregionens ambassadørprogram vinteren 2007. Ambassadørene fikk treffes over et par bedre middager. De fikk VIP-plass under Rally VM og VM på skøyter, termos og en ryggsekk med Hamarregionens logo. Til gjengjeld skulle de promotere regionen i sitt daglige virke. Ut fra dette hentes stykkets tittel «Ambassadøren». (Ambassadørprogrammet er forøvrig nå en smule diskreditert og under omorganisering).

Anders sin viktigste innsats som ambassadør var at han, utstyrt med ambassadørtermos og ambassadørryggsekk, tok plass blant lenkegjengen til Natur og Ungdom for å hindre før nevnte utbygging på E-6. For dette fikk motstanderne av utbyggingen en sårt tiltrengt positivt vinklet artikkel i Hamar Arbeiderblad; distriktets eneste dagsavis og ellers et kraftig talerør for utbyggerne. Anders fikk en bot av politiet på 5000 kr (etter rettssaken hevet til 6000,-) som han har betalt. E6 utbyggingen går sin gang og ingen diskuterer lenger. Herav følger stykkets undertittel: « – verden går under, jeg prøver å gjøre noe med det, men føler meg litt teit».

Kvelden blir delt i to:

Del 1 Vi starter med selve forestillingen som tar utgangspunkt i Anders sitt referat fra aksjonen:

Hvordan han ble utfordret av elevene i sitt eget ungdomsteater og svarte ja. Hvordan han kjøpte seg overtrekksdress størrelse 3XL på Felleskjøpet. Hvordan han tok feil av tidspunktet og var klar tre uker for tidlig. Hvordan han opplevde natten sammen med ungdommene før aksjonen, fastlenkningen, arrestasjonen og timene på glattcelle. Hvordan han opplevde rettsaken. Hans refleksjon over sin voksenrolle i forhold til ungdom.

Del 2 Til hver forestilling skal det inviteres en person som har vist offentlig engasjement i E-6/dobbeltsporsaken. Prosjektansvarlig Jonas Kippersund vil intervjue personen fra scenen. Deltageren skal ha sett forestillingen og intervjuet vil dreie seg om; dennes syn på forestillingen, Anders sin rolle, ung/middelaldrende problematikken og naturligvis E-6 utbyggingen kontra dobbeltsporet. Denne delen kan munne ut i uformell meningsutveksling mellom scene og sal.

Røff

Turnékompaniet har gjennom årene utviklet en særegen fortellerstil, røff på grensen til ubehøvlet, men med vekt på den gode historien hvor verbalhumor er en viktig del. Dette stilles opp mot det dypt personlige valget Anders gjør, her søker vi et nakent realistisk uttrykk. Vi er riktignok i gang med den siste prøvefasen og alt er ennå åpent hva gjelder sluttresultatet av denne prosessen.

Ambassadøren er også resultatet av et annet eksperiment: Hvordan få Penger Av Norsk Kulturråd: Turnékompaniet har brukt et uant antall månedsverk på å søke penger til for dem viktige prosjekter og fått døra i trynet gang på gang. Nå sist fikk vi for tredje gang nei fra Kulturrådet på å sette opp en med all sannsynlighet fantastisk crossoverversjon av Mozarts Figaros bryllup på Hedemarksdialekt med lokale profesjonelle aktører. Slike prosjekt må ha støttekroner av en størrelse som bare Norsk Kulturråd kan gi. Figaros bryllup må skrinlegges, mens vi rydder plass i vår timeplan til å ta vårt private politiske liv ut på scenen. For så vidt en morsom idé, og det tok ikke så lang tid å skrive søknaden heller…

Hermed kolporteres prologen fra det nyskrevne stykket ”Ambassadøren” (se spalten til høyre)


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no