#stilleforopptak Foto: Aleksander Ramsland / Scream Media

#stilleforopptak vant Frilansprisen

Frilansprisen ble i går kveld delt ut fra Cafeteatrets scene til stor jubel fra salen. Dette melder Norsk Skuespillersenter i en pressemelding.

De tre nominerte var Patrik Asplund Stenseth, Tove Karoliussen og #stilleforopptak som ble feiret av kolleger og venner i et smekkfullt lokale. Jurymedlemmene Siri Seljeseth og Linn Meyer Kongshavn sa følgende da de delte ut prisen og stipendet på 20 000 kroner.

“Frilansprisen deles ut til frilansere som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge. Som regel er det en enkeltskuespiller som får denne prisen, men i fjor skjedde det noe stort og uvanlig, som fikk betydning for alle i teater- og filmbransjen. Særlig for frilansere, og særlig i en bransje hvor maktstrukturene gjør frilansere på jobbjakt spesielt utsatte og sårbare.”

#stilleforopptak begynte som en lukket Facebook-gruppe der kvinnelige skuespillere delte historier og erfaringer knyttet til seksuell trakassering på arbeidsplassen. Historiene var anonymiserte og fokuserte på strukturelle problemer i teater- og filmbransjen. Oppropet fikk bred mediedekning, førte til grundig debatt og et kraftig oppgjør med ukultur.

Juryen fremhevet blant annet at debatten i kjølvannet av #stilleforopptak og #metoo har ført til en lovendring som gir arbeidsgivere på korte kontrakter bedre varslingsvern.

“Debatten har også gjort det enklere å snakke om trakassering og maktmisbruk, og vi har fått et felles språk som setter grenser og plasserer ansvaret der det hører hjemme. Det er en stor seier at frilansskuespillerne som kommer etter oss får en annen inngang til yrkeslivet enn mange av oss her i kveld fikk. I hele bransjen er det skapt en bevissthet som forplikter oss, hver og en, til å reagere på uakseptabel oppførsel”, sa Siri Seljeseth fra scenen.

Frilansprisen er et samarbeid mellom Norsk Skuespillersenter, Norsk Skuespillerforbund og Nordic Black Theatre/Cafeteatret og prisutdelingen er i år del av Heddadagenes program. Prisen har blitt delt ut årlig siden 2010.

Prisen går til frilansere som i løpet av det siste året og/eller sin foreløpige karriere har jobbet målbevisst og variert, vist vilje til å videreutvikle seg og fornye sine kunnskaper, har bidratt positivt til frilansmiljøet og som gjerne har gjort en innsats utenom det vanlige for å fremme frilansskuespilleres kår og miljø i Norge.

Årets jury besto av Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund, Linn Meyer Kongshavn, kunstnerisk konsulent ved Norsk Skuespillersenter, og fjorårets vinner Siri Seljeseth.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER