Alle dramatikerne som er plukket ut til å være med på Dramatikkfestivalen 2021. Foto: Lars Opstad

Tekster til Dramatikkfestivalen 2021

I dag offentliggjorde Norsk Dramatikkfestival hvilke tekster juryen har plukket ut til å være med på festivalen 2021.

Den 15. utgaven av Dramatikkfestivalen skal gå av stabelen 11.-13. juni 2021. I dag ble tekstene som skal presenteres på festivalen offentliggjort. Fristen for å sende inn manus til festivalen i 2021 gikk ut 30. januar og det kom inn 138 bidrag! Alle tekstene ble anonymisert og lest av juryen i to omganger.

Juryen bestod av Hildur Kristinsdottir (juryleder og kunstnerisk leder for festivalen), Siri Løkholm Ramberg (dramaturg Det Norske Teater), Njål Helge Mjøs (dramaturg Nationaltheatret), Bernhard Ellefsen (litteraturkritiker Morgenbladet) og Ine Marie Wilmann (skuespiller).

Les også intervju med kunstnerisk leder for festivalen, Hildur Kristinsdottir, om arbeidet med festivalen her.

Følgende 6 tekster ble valgt:

Å lyse etter krabbe av Tone Nilsen-Bie

Den skjendige kampen om sannheten av Sylvia Johnsen

Dette er morsmålet mitt av Rune Hjemås

Diane Von Fürstenbergs Kloner av Cathrine Evelid

Natt og Dag av Ingrid Jørgensen Dragland

Utoplexia av Einar Egeland

Juryleder og kunstnerisk leder Hildur Kristinsdottir om de utvalgte og veien videre:
 Det var en dramatisk kontekst de 138 tekstene til festivalen måtte forholde seg til. Tiden det tok å lese gjennom alle gikk fra den vanlige tidsklemte, men samtidig monotone hverdagen, til et nedstengt Norge. Virkelighetens dramatikk ble skildret daglig, med uraffinerte, desperate og anklagende replikker i sosiale medier og landets aviser. Og samtidig som mange hyllet den påståtte urnorske dugnadsånden, ble jeg redd for alt raseriet og mørket som også ble virvlet opp.

I dette lys fremstod enkelte av bidragene til festivalen som typisk «Førkorona». Men! Overraskende mange hadde lagt settingen til et legekontor, og noen tekster nærmest varslet hverdagen vi nå er mitt oppi. Hvor mye settingen påvirket juryens lesning og valg vites ikke, men kanskje hadde Oscar Wilde rett i at det som regel er livet som imiterer kunsten.

Jeg gleder meg til vi kan sitte så tett sammen som vi vil i teateret. Forhåpentligvis kan vi det når våre seks utvalgte tekster skal iscenesettes 11-13 juni 2021. Jeg er stolt av å kunne presentere fem nye stemmer i Norsk Dramatikkfestival sammenheng, samt en deltaker fra den aller første festivalen.

De seks utvalgte er alle tekster vi tenker at teateret kan gå i dialog med. Jeg gleder meg til å se hvordan de oppleves i møte med skuespillernes kropper, stemmer, teaterrommet – og viktigst publikum. Hva vil skje med disse 6 tekstene i møtet med publikum i salen, til stede i rommet, og ikke et publikum som sitter hjemme og streamer fremføringen på hver sin skjerm.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER