Illustrasjonsbilde, fra redkid.net.

Kjære kjendis-kollega

Er solidaritet og fellesskap blant skuespillere ikke-eksisterende i Norge? Hvilket ansvar har man som enkeltperson ovenfor fagfeltet sitt? Skuespiller Ingvild Holthe Bygdnes har skrevet et åpent brev til sine kjendiskollegaer.

La oss slå et slag for fellesskap og solidaritet – vi lever i en verden med litt lite av det for tiden.

Vi, dine kollegaer, er like avhengig av dine avgjørelser som produksjonsselskapene er avhengige av deg og ditt ansikt. Du har nemlig en stemme som blir hørt i større grad enn andres. Vi er avhengige av at når du, eller agenten din, forhandler kontrakter, så må dere sende inn kontrakten til skuespillerforbundet, slik at vi kan kartlegge og advare folk hvis produsentene bryter tariff.

Det er bare ved å spille på samme lag og trekke i samme retning at vi kan fortsette å være et forbund.

Når en tv-serie lages aner man ikke om det blir en suksess eller en fiasko. Vi skuespillere skal uansett ha betalt for vår arbeidstid og for vårt kunstneriske bidrag til serien, altså våre rettigheter, og går serien bra skal vi ha en del av kaka.

Men nå har en del uorganiserte produksjonsselskaper begynt å kjøpe ut skuespillerne. Til gjengjeld tilbyr de oss kontrakter som strider mot bestemmelser i tariffavtalen, slik at de skal slippe å betale oss for våre rettigheter og dele inntektene som tv-serien skaper.

Og det er her du, med ditt kjente navn og ansikt, kommer inn i bildet.

Ja, du får kanskje godt betalt i en engangssum, men du er også den eneste som får det fordi produksjonen er avhengig av deg. Alle andre skuespillere på produksjonen som ikke har et navn som serien er avhengig av og kan selges på, får ikke dette tilbudet. Det er derfor de kan betale deg så godt.

Dermed har du gitt fra deg alle rettigheter i forhold til denne serien i all fremtid. Serien kan vises hvor som helst, når som helst og hvor mange ganger som helst, uten at det drypper så mye som en krone på deg. Disse summene som før har dukket opp som en gledelig bonus på kontoen. Du er også med på å ødelegge for de organiserte produsentene som faktisk følger tariff. Signalet blir tydelig: Her er det rom for å gå utenom tariffavtalen! Og med dette er du sakte, men sikkert med på å svekke forbundet ditt, altså dine kollegaer, både økonomisk og forhandlingsmessig. Skuespillerforbundet skrumper inn, Vederlagsfondet, hvor store deler av inntektene til forbundet sitter (som deler ut stipender) skrumper inn og vi som gruppe blir svakere.

I Danmark og Sverige har skuespillerne rutine på å sende inn kontraktforslagene de mottar til forbundet. Der står de kjente skuespillerne fremst når det gjelder fagforbundet sitt. De verner om sitt eget fagmiljø og dermed også sine egne interesser. De er ikke nødvendigvis enige i alle saker, men de fleste har skjønt at det er kun gjennom samhold og støtte vi som yrkesgruppe kan stå imot press fra arbeidsgivere.

Vårt beste og sikreste forhandlingskort er: Uten skuespillere  – ingen TV-serie.

Så, kjære kollega, vær så snill å ta en telefon til dine kollegaer, prat om disse tingene før dere skriver under på neste sesong av «En skikkelig morsom serie, med hyggelige kollegaer» for eksempel sesong 6.

Blir dere enige om at, «nei vet du hva, vi vil ikke selge rettighetene våre, vil vil ikke svekke arbeidsvilkårene våre og vi vil ha en bit av kaka hvis serien går bra», så kan dere være med på å sikre rettigheter og inntekter for skuespillere i tiår framover.

Og dere vil i betydelig grad være med på å styrke fellesskapet og solidariteten i vår bransje.

 

Ingvild Holthe Bygdnes
Skuespillerkollega

KOMMENTAR
  • Roy Lie Jonassen :

    Kjempebra, Ingvild. Stå på. Ikke gi deg. Jeg husker ennå denne diskusjonen fra åttitallet. Trodde den var et tilbakelagt statsim, men desverre nei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER