Ungarske kunstnere under politisk dobbeltpress

Den politiske utviklingen i Ungarn de siste årene er en trussel mot den kunstneriske ytringsfriheten i landet. Men kan også internasjonale forventninger på kunstnere i repressive kontekster true deres autonomi?

#Metoo har endret måten skuespillere jobber på

#Metoo-kampanjen var en viktig likestillingspolitisk revolusjon, men hvordan har denne revolusjonen påvirket organisasjonskulturen rundt omkring i ulike bedrifter? Hvordan har den påvirket teatret, og skuespillerne som arbeider der?

Danse- og teatersentrums standpunkter om statsbudsjettet

Det er mange meninger om hva Danse- og teatersentrum (DTS) mener om forslagene til statsbudsjettet for 2021. Her er en gjennomgang av våre standpunkter som danner grunnlaget for vårt budskap til Stortinget.

En kulturminister med hjerte for dansen!

Norske Dansekunstnere har kommet med følgende uttalelse til dansekunstens plass på forslaget til statsbudsjett.

Farvel dansekunst!

Regjeringen vil styrke dansefeltet med 11 millioner kroner i statsbudsjett for 2021. Sannheten, viser det seg, er at dette er veldig sørgelige nyheter for norsk scenekunst og alle fremtidige scene- og dansekunstnere der ute.

Hvilken retning tar scenekunstpolitikken?

Kulturdepartementet vil satse på dans og frie scenekunstkompanier. Men hvordan skal det avgjøres hvilke kompanier som får komme inn på statsbudsjettet? Og hvilken vei tar kulturpolitikken på feltet?

Statsbudsjettet 2021 for scenekunstfeltet

7. oktober ble statsbudsjettet for 2021 lagt frem. Her er hva det vil bety for scenekunstfelt.

Kan kulturministeren komme til dansegulvet?

Fra 2021 mister flere av landets mest etablerte danse- og scenekunstkompanier finansieringen. Konsekvensene kan bli at aktiviteten som i dag setter norsk scenekunst og dansekunst på kartet internasjonalt, opphører.

Et angrep på teatret

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen er i gang. Jeg håper den vil vise på hvilken måte teater er viktige ytringer.

Kunstnerskapet eller livet?

Hvis du er cowboy i det ville vesten og blir overrasket av landeveisrøvere som roper «penga eller livet?» skal svaret være lett. Men hva hvis du er en etablert fri scenekunstner i Norge i 2020?

Fem kompanier får kunstnerskapsfinansiering av Kulturrådet

I siste tildeling er fem scenekunstkompanier tildelt støtte over ordningen som heter Fri scenekunst – kunstnerskap i en periode på fem år.

Kulturnasjonen Sør-Afrika

Utdaterte fordommer og manglende kunnskap gjør at vi gir kulturnasjoner utenfor den vestlige sfæren en annenrangsstatus de ikke fortjener. Et av dem er Sør-Afrika. 

Kan en konkurranse bedre kjønnsbalansen i norske orkesterprogrammer?

Griegakademiet og Bergen Filharmoniske Orkester går sammen om en ny komposisjonskonkurranse for kvinner. – Så tett på The Hunger Games man kommer, sier jurymedlem og komponist Juliana Hodkinson.

Om språklige revefeller og tilliten til kaffegrut

Det handler ikke om ytringsfrihet, men om hvem som kontrollerer narrativet. Tale holdt 4. mars under arrangementet Fri Kunst på Sentralen i Oslo, arrangert av den nystartede nettverksorganisasjonen med samme navn.

– Og plutselig er man selv en del av systemet

– Det gjelder å se faresignalene når ikke en gang journalister i tunge medier klarer å se gjennom Silje Hjemdals lemfeldige omgang med kilder, sier Hege Knarvik Sande. Vi har bedt henne og Morten Gjelten oppsummere årets «Fri kunst»-uke.

SISTE SAKER