Foto: Øyvind Eide. #stilleforopptak, Nationaltheatret

Disse kan vinne Frilansprisen

En engasjert 27-åring fra Sarpsborg, en sykehusklovn fra Stokkøya og #stilleforopptak er de tre finalistene som kan stikke av med hedersprisen. Dette melder Norsk Skuespillersenter i en pressemelding.

Når Frilansprisen deles ut under Heddadagene 11. juni er det tre sterke kandidater som skal feires. De nominerte er:

De mange stemmene og kreftene bak #stilleforopptak

I november 2017 undertegnet 624 kvinnelige skuespillere oppropet #stilleforopptak mot seksuell trakassering og maktmisbruk på arbeidsplassene deres. Oppropet fikk bred mediedekning, førte til grundig debatt og et kraftig oppgjør med ukultur i teater- og filmbransjen.

Bak oppropet, og i kulissene rundt det som har blitt betegnet som en revolusjon, står det mange dyktige, kloke og modige kvinner. De er nominert sammen fordi de har jobbet så hardt for, og bidratt så sterkt til, å bedre arbeidsforholdene for skuespillere generelt og frilansskuespillere spesielt, sier Linn Meyer Kongshavn.

Hun er daglig- og kunstnerisk leder ved Norsk Skuespillersenter og sitter i juryen for Frilansprisen sammen med fjorårets vinner Siri Seljeseth, kjent for og fra NRK-serien Unge lovende, og Knut Alfsen, som er leder i Norsk Skuespillerforbund.

Da kvinnene bak #stilleforopptak mobiliserte satte de i gang noe stort. Det er ikke bare teater- og filmbransjen som nå jobber med retningslinjer for varsling og håndtering av seksuell trakassering og maktmisbruk. Det skjer overalt i norsk arbeidsliv. For vår bransje var det også godt at #stilleforopptak også satte fokus på manglende representasjon, og dermed løftet en bredere likestillingsdebatt.

#stilleforopptak begynte som en lukket Facebook-gruppe der kvinnelige skuespillere delte historier og erfaringer knyttet til seksuell trakassering på arbeidsplassen. Historiene var anonymiserte og fokuserte på strukturelle problemer i teater- og filmbransjen. Oppropet ble markert med en historisk forestilling på Nationaltheatret hvor 225 kvinnelige skuespillere entret hovedscenen for å lese et førtitall av disse historiene.

Tove Karoliussen
Da hun grunnla Sykehusklovnene var Tove Karoliussen den eneste klovnen. Snart 17 år senere jobber det nesten 40 stykker med røde neser på sykehus landet over.

Tove har gjort en enorm innsats gjennom lang, lang tid. Hennes vilje og pågangsmot har gjort sykehushverdagen lettere for svært mange barn. I tillegg har hun gjennom Sykehusklovnene bidratt til å utvide arbeidsfeltet for norske skuespiller og gitt mange frilansere en veldig givende jobb, sier Linn Meyer Kongshavn.

Tove Karoliussen har sin bakgrunn og utdannelse fra seks år som student og skuespiller for Stella Polaris og Academy of Circus skills and Physical Theatre i Bristol. Karoliussen var med i oppstarten på ny-sirkusbølgen og har brukt sirkus og klovn som kommunikasjonsmiddel i asylmottak og flyktningeleire. Hun grunnla Sykehusklovnene i 2001. Organisasjonen med nesten 40 ansatte jobber i dag ved 16 norske sykehus. For tiden er hun aktuell i forestillingen Den usynlige klovnen med Gorgon Produksjoner, og hun er alltid aktuell som klovn på sykehus.

De som har foreslått Tove beskriver en primus motor av det helt ekstraordinære slaget. Hun har trodd på og kjempet for at kultur og pusterom i sykehushverdagen har en effekt og er viktig, og har jobbet steinhardt for at klovner på sykehus skal være fast inventar på norske sykehus. Vi i juryen har også lagt vekt på hennes evne til å tenke nytt, utfordre og videreutvikle norsk scenekunst, sier Kongshavn.

Patrik Asplund Stenseth
Han har alltid mange jern i ilden. I skrivende stund er Patrik Asplund Stenseth fra Sarpsborg aktuell med forestillingen Lille Eyolf på Teater Ibsen.

Patrik er nominert fordi han er allsidig og beskrives som en positiv pådriver i alt han befatter seg med. Han har fått til imponerende mye i løpet av sin korte karriere og har gjort en kjempejobb for teatermiljøet i Østfold, sier Kongshavn.

Stenseth tok skuespillerutdannelsen sin ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Han står blant annet bak initiativer som Festiborg teaterfestival og familieforestillingen Olav den Heldige. Han har også vært en sterk pådriver for opprettelsen av et eget teater i Østfold.

Sarpingen har tidligere vært engasjert ved Scenekunst Østfold og har også hatt et utenlandsopphold ved Junges ensemble Stuttgart. For tiden jobber han ved Teater Ibsen.

Vi legger vekt på at de nominerte skuespillerne skal ha gjort en innsats for frilansmiljøet, ikke bare at de gjør en god jobb på scenen. De som har jobbet med Patrik forteller om en idérik og samlende kollega. En som er full av kjærlighet for både fag og folk, og som løfter alle rundt seg med engasjementet sitt. Juryen har også vektlagt det sterke engasjementet hans for å få på plass et regionteater i Østfold, sier Kongshavn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER