Dansestudioet, Frysja kunstsenter

Vil fjerne dansestudio på Frysja

PRODUKSJONSLOKALER: Oslo kommune har sagt opp leiekontrakten til det tradisjonsrike dansestudioet på Frysja. Studioet er fullbooket ut 2013 av norske dansere som skal utvikle nye produksjoner. Kommunen vil ikke svare på hvorfor dette skjer, skriver Venke Sortland.

Den 9. november mottok koreograf Jane Hveding et brev fra Oslo kommune med oppsigelse av leiekontrakten for dansestudioet på Frysja kunstsenter. Dansestudioet har vært en del av kunstsenteret siden det ble opprettet i 1976. Hveding har vært leietaker av dansestudioet siden 1989, da hun overtok etter Høvik ballett, sammen med Kjersti Engebrigtsen og Merete Bergersen. Hvedings leiekontrakt er tidsubegrenset. I sitt brev gir kommunen ingen spesifikk begrunnelse for oppsigelsen, annet enn at lokalet skal brukes til nye formål.

Dansestudioet ved Frysja kunstsenter er i daglig bruk av det profesjonelle dansekunstmiljøet i Norge, da Jane Hveding videreformidler det til andre koreografer når hun ikke benytter det selv. Studioet brukes blant annet av koreografer som Odd Johan Fritzøe, Toyboys, Siri Jøntvedt, Snelle Hall, Karen Foss og Janne Camilla Lyster, for å nevne noen. Hveding anslår at rundt 50 koreografer, hver med sine dansere og andre samarbeidspartnere, har hatt studioet som sitt arbeidssted siden dets opprettelse.

I etterkant av oppsigelsesbrevet har både Jane Hveding, Norske Dansekunstneres forbundsleder Peder Horgen og Randi Urdal i Danseinformasjonen protestert mot beslutningen i brev til Oslo kommune. De peker på flere grunner til at dansestudioet på Frysja bør få fortsette å eksistere, og på verdien studioet har for det norske dansemiljøet. Studioet er som nevnt i daglig bruk av profesjonelle dansere. Det er fullbooket ut 2013. Mange norske forestillinger har sett dagens lys her gjennom de 36 årene studioet har eksistert.

Indirekte bidrar kommunen til mange arbeidsplasser gjennom å opprettholde dansestudioet. Horgen og Urdal trekker frem at økte bevilgninger til dans de siste årene har bidratt til økt produksjon av dansekunst, som igjen har bidratt til større behov for egnede lokaler.

– Det er i dag en prekær mangel på prøve- og produksjonslokaler for dansekunst i Oslo. Dette utgjør en flaskehals som svekker Oslo som base for dansekompanier, sier Peder Horgen.

Studioet på Frysja er også velegnet som dansestudio fordi størrelsen er tilnærmet en ”normal” scene, takhøyden er god, og det er stille, rolig, lyst og luftig. Hveding skriver om de naturskjønne omgivelsene at de ”..fremmer skaperkraft og livsglede!”. Dansestudioet har også vært brukt til både visninger, forestillinger og utstillinger.

Studioets historiske verdi trekkes også frem. Studioet har huset Høvik ballett, Norges første frie profesjonelle dansegruppe, og det har vært produksjonssted og forestillingssted for de fleste koreografer som har arbeidet i Oslo. I tillegg huset dansestudioet Skolen for Samtidsdans fra 2002-05.

I sitt oppsigelsesbrev skriver kommunen at de vil rydde plass til Frysjas brukere i dansestudioene på Trafo på Tøyen, som daglig driftes av Oslo Teatersenter. For scenekunstnere i Oslo er det en kjent sak at studioene på Trafo også er i kontinuerlig bruk. – Hvem skal ut, spør Peder Horgen.

Dette vil ikke kommunen svare på når jeg kontakter dem på telefon, fredag 8. februar. Saksbehandler Tobias Bronebakk vil heller ikke kommentere hva slags annen bruk som er tenkt i dansesalen på Frysja Kunstsenter. Han ber om tålmodighet til saken er ferdigbehandlet i løpet av en ukes tid.

Protestbrevet ble sendt kommunen den 7. desember, men ved utgangen av januar har Hveding enda ikke mottatt svar. Datoen for oppsigelse av leiekontrakten er satt til 7. mars 2013.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER