BIT arkiktekttegning Foto: FOTO: HENRIK NIELSEN ARKITEKTKONTOR

Vernede hus kan stoppe nytt teaterbygg

BIT Teatergarasjen vil om nødvendig be kommunen om å ekspropriere for å få nytt bygg.

Om det blir gjenreising av det bortstablede Ekserserhuset, eller nybygg for BIT Teater­garasjen i Jonsvollskvartalet, er en nøtt å knekke, der også Sparebanken Vest har en rolle.

- Vi er ikke uvillige til å selge Ekserserhuset til Roger Iversen og hans selskap, sier informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik.

Sparebanken Vest planlegger hovedkvarter i Jonsvollskvartalet, og har forpliktet seg til å gjenreise Ekserserhuset fra 1821, som opprinnelig sto på tomten.

Som BT skrev i går, ønsker eieren av Nøsteboden, Roger Iversen, å kjøpe Ekserserhuset av Sparebanken Vest for å gjenreise det på tomten mellom Nøstegaten og Baneveien i Jonsvollskvartalet. Iversen er fra før, sammen med Arne Veidung i FAV Eiendom, eier av den fredede husrekken langs Nøstegaten, som de kjøpte av kommunen for kroner 1, mot at de påtok seg å sette i stand de forfalne husene i samråd med Riksantikvaren.

- En kabal
Går det som Roger Iversen vil, kommer hans plan i konflikt med planene til husløse BIT Teatergarasjen, som satser på å få bygge nytt teaterbygg på tomten mellom Sentralbadet og de fredede husene i Nøstegaten 39-45. Den planen inkluderer riving av deler av Iversens fredede bygningsmasse – noe fylkeskonservatoren nå tar stilling til.

Informasjonssjefen i Sparebanken Vest bekrefter at banken har hatt møter med Roger Iversen om Ekserserhuset, som ligger demontert på Askøy.

- Vi har hatt samtaler med Roger Iversen. Vi er positive til en løsning, så lenge kommunen, fylkeskommunen, Iversen og hans selskap og banken er fornøyd med en eventuell avtale. Det er en kabal som må gå opp her. Vi ønsker en best mulig løsning, og en avtale der forpliktelsene overfor Ekserserhuset blir ivaretatt.

Roger Iversen har tatt til orde for å bruke Ekserserhuset til kabaretteater.

- Det Roger Iversen har presentert, virker spennende, mener Lars Ove Breivik.

Sikker på seier
Roger Iversen er trygg på at Ekserserhuset kommer opp på tomten i Jonsvollskvartalet.

– Jeg er veldig sikker på det. Og det er viktig at det settes opp i nærheten av der det sto, sier han.

Han føler seg følgelig like trygg på at Teatergarasjen ikke får kommunen med på å rive noen av hans hus.

- Det vil ikke bli noen Teatergarasje der. Det er lov å drømme, og jeg forstår deres ståsted. Men de kan ikke ta naboens tomt. Det er i alles interesse at de finner seg et annet sted, sier Roger Iversen.

Styreleder i BIT Teater­garasjen, Gunn-Vivian Eide, mener de har handlet i tråd med de råd de har fått underveis i prosessen.

- Det var fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti som foreslo å ta bort Ekserserhuset, da vi jobbet med å innlemme det i våre byggeplaner. Hun rådet oss til å bygge en Teatergarasje helt uten Ekserserhuset. Vi har hele tiden fulgt lojalt rådene fra antikvariske myndigheter. Derfor har vi gått videre med disse planene, sier hun.

«Side om side»

Eide beklager at Ekserserhuset i det hele tatt ble demontert.

– Det er veldig synd at den tidligere eieren av Ekserser­huset i sin tid fikk lov til å rive det. Det var en skandale. Men det er kommunens ansvar å finne en ny plassering. Og det er kommunen som har foreslått for oss å bruke tomten bak Sentralbadet.

Dere vil rive hus som er i privat eie?

- Ja, en liten del av det. Men vi vil gjerne finne en minnelig løsning med Roger Iversen og FAV-gruppen, der vi kan eksistere side om side. Hvis ikke, vil vi be kommunen om å ekspropriere. Det er i så fall snakk om veldig få kvadratmeter. Tegningene som ble vist i BT, viser veldig godt hvordan en ny Teatergarasje fremhever den gamle trehusrekken. De viser hvordan nytt og gammelt kan eksisterer side om side på den tomten, sier Gunn-Vivian Eide.

 


 

I desember 2010 skrev BIT Teatergarasjen på sine egne nettsider: "Det nye teaterhuset er planlagt å ligge på tomten mellom Nøstegaten og Sentralbadet. En sentral del av bygget vil bestå av Bergens gamle kulturhus Ekserserhuset som ble bygget på Engen i 1821, og hvor blant andre Edward Grieg, Ole Bull og Bjørnstjerne Bjørnson i 1873 opptrådte sammen for første og siste gang."
Fotomontasje: Henrik E. Nielsen Arkitektkontor AS.

Denne teksten er opprinnelig skrevet for Bergens Tidende og er publisert i dagens papirutgave.

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER