
Tysk regipris til studenter fra Akademi for scenekunst
INTERVJU: En gruppe studenter fra Akademi for scenekunst i Fredrikstad vant 14. juni en tysk regipris foran avgangsforestillinger fra Østerrike, Tyskland og Sveits. – Uventet, men veldig gøy, sier nyutdannet skuespiller Heiki Riipinen til Scenekunst.no. Nå blir det møter med flere tyske teatre.
– Vi har fått henvendelser fra flere tyske teatre om å vise forestillingen, den første allerede i oktober, forteller Heiki Riipinen, nyutdannet skuespiller fra Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold.
Hvert år inviteres de tolv offentlige teaterutdanningene for regi og skuespill i Tyskland, Østerrike og Sveits til å sende interessante studentproduksjoner til festivalen Körber Studio Junge Regie, som foregår på Thalia Theater i Hamburg. Festivalen inviterer også alltid en utdanningsinstitusjon fra et annet, ikke tysktalende europeisk land til å sende en forestilling. Akademi for scenekunst ble invitert fordi årets tema var "space" – rom.
Tyveri og makt
På siste dag av festivalen ble det klart at de norske avgangsstudentene vant prisen for beste regi med forestillingen Stop Being Poor. Det er første gang en ikke-tyskspråklig forestilling vinner prisen. Studentgruppen bak prosjektet er skuespillstudentene Anders Firing Aardal, David Jensen, Marthe Sofie Løkeland Eide og Heiki Eero Riipinen, samt scenografistudentene Ylwa Owren og Matias Askvik.
Siri Langdalen, Lisa Lie og Philipp Schulte har veiledet fra skolens side.
– Vi har utviklet forestillingen i fellesskap, sier Riipinen. – Det startet som en slags danseforestilling. Vi var mye ute på gulvet, vi ville finne en arbeidsmetode der det ikke var nødvendig å prate så mye. Med utgangspunkt i en teoretisk tekst jobbet vi praktisk på gulvet med temaer som maktstrukturer, økonomi, hierarkier og eiendom. Det utviklet seg et spill mellom oss der vi begynte å stjele hverandres ideer og endre dem, samtidig som alle måtte ta ansvar for å gjøre noe med det de eventuelt hadde stjålet.

Stop Being Poor. Körber Studio Junge Regie 2015. Foto: K. Angerer fra festivalens nettsider
Scenografien består av tårn bygget av treklosser. Disse bygges av publikum i begynnelsen av forestillingen og blir endret og spilt med av aktørene på scenen.
– Vi planla ikke å involvere publikum, sier Riipinen. – Ideen oppstod da vi trengte noen til å bygge de tårnene. Men det gav noe til tematikken – når vi etter hvert begynner å spille med klossene på scenen, er det en risiko at vi ikke vet hvordan tårnene er konstruert.
I følge pressemeldingen fra Akademi for Scenekunst beskrev juryen Stop Being Poor som et sterkt kollektivt arbeid med et intelligent tema, flotte visuelle utrykk, intense skuespillere og god scenografi. Forestillingen varer i rundt en time. Som vinnere av årets regipris kunne Fredrikstad-studentene reise hjem med nærmere 10.000 euro, heder og ære og altså invitasjoner fra flere tyske teatre.
Körber Studio Junge Regie er et samarbeidsprosjekt mellom Thalia Theater Hamburg, Körber Foundation, Theaterakademie Hamburg og Deutscher Bühnenverein. Hit kommer de tyskspråklige teatrene og plukker avgangsforestillinger de synes er interessante.
– At vi skulle vinne, var fullstendig uventet og ganske vilt. Vi er jo helt nyutdannede. Skoleåret ligger annerledes i Tyskland, og avgangsstudentene der spiller sine avslutningsforestillinger på offentlige teatre. Når denne festivalen kommer, har forestillingene med andre ord gått en stund. Vi hadde spilt Stop Being Poor tre ganger i Fredrikstad, gjort noen justeringer, og så spilte vi i Hamburg.
Flere teatre har også invitert gruppen til å snakke om framtidige samarbeid. Noen har også spurt dem om å komme og undervise regielever.
– Foreløpig vet vi ikke hva slags prosjekter det er snakk om, sier Riepinen. – Utover høsten blir det endel møtevirksomhet, og så må vi finne ut hva vi vil. Vi vil dessuten gjerne få spilt Stop Being Poor i Norge også!
Akademi for Scenekunst er en del av Høgskolen i Østfold og tilbyr to bachelorprogram i scenekunst, et program i scenografi og et program i skuespill, samt Skandinavias hittil eneste masterprogram i scenografi.
Se videointervju med vinnerne på festivalens hjemmesider: http://www.koerber-stiftung.de/mediathek/player/stop-being-poor-koerber-studio-junge-regie-2015.html