Teatergarasjen

Trangbodd i Bergen

Både dansere, sangere og skuespillere mangler scener.

Scenekunstnere i Vestlandsbyen sliter med å finne lokaler. Det er spesielt samtidsdans- og teater som sliter.
BIT Teatergarasjens byggeplaner er foreløpig blitt stoppet av fredede bygninger og en eier som ikke vil selge.

Hva gjør byrådet for å sørge for at samtidsscenekunsten i Bergen har gode nok scenefasiliteter?

– Byrådet er bekymret for konsekvensene av at samtidsscenekunsten i Bergen har for dårlige fasiliteter. BIT Teatergarasjen har nå vært uten lokaler i flere år, og det er en situasjon som er svært krevende for dem, og alvorlig for hele scenekunstmiljøet, sier byrådsleder i Bergen kommune Monica Mæland (H) til Scenekunst.no.

Festivaler som Oktoberdans og Meteor trekker publikum og presse til byen – bør ikke kommunene da kunne være behjelpelig med å skaffe egnede lokaler?

– Det har hele tiden vært BITs ønske å bygge sitt eget teater ut i fra de krav og behov de har. BIT og Carte Blanche er svært viktige for Bergen, derfor har kommunen støttet de planene BIT har jobbet med.

Selv om BIT skulle få unntak for de fredede bygningene i byggeplanene, er det fortsatt en eier som ikke vil selge og som kan komme til å velte byggeplanene. Kan byrådet tillate dette?

– Det vesentlige av BITs prosjekt er på en kommunal tomt. Så er det i tillegg snakk om et bakbygg i betong på baksiden av en fredet husrekke. Disse bakbyggene er verken fredet eller verneverdige. Bakbygningene er bygget sammen med de fredede bygningene som kommunen overdro for én krone til en aktør som skulle restaurere dem. Bergen kommune ønsker å realisere et teaterhus i dette området, og det vil bli realisert hvis vi får grønt lys fra Riksantikvaren.

Andre aktuelle scener i Bergen er for små. 

- Ingen av disse scenene passer til vårt bruk. De er altfor små, sier Tone Tjemsland, direktør for dansekompaniet Carte Blanche til Bergens Tidende.

Både Carte Blanche og BIT Teatergarasjen er husløse etter at de måtte flytte fra lokalene sine i Nøstegaten i 2008.

Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT, håper at byggeplanene lar seg realisere:

- Da vil vi kunne få en scene som måler 19 x 18 meter pluss en del sidescene, og en takhøyde på mellom 8 og 10 meter. Og trafikkplanen for området tilsier at det skal være mulig å frakte sceneutstyr helt til døren. I nybygget får vi også plass til en scene to og et studio. Og så får vi også den kontorplassen vi trenger, sier han til BT.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER