De Utvalgte: Kunsten å bli tam. Black Box Teater 2011

To kritikerpriser til Operaen

Operaen gjorde det godt under utdeling av årets kritikerpriser. Eugenie Skilnand fikk kritikerprisen for rollen som Marie i balletten Woyzeck. Marita K. Sølberg ble priset for hvordan hun sang Mimi i La Bohème. Teaterkritikerprisen gikk til kompaniet De Utvalgte for forestillingen Kunsten å bli tam.


Eugenie Skilnand får kritikerpris for tolkningen av Marie i balletten Woyzeck av den tyske koreografen Christian Spuck, som er huskoreograf for Stuttgart Ballet. Den danset Nasjonalballetten i september i fjor med to besetninger i hovedrollene. Guri Pahle Glad, som nominerte Skilnand, sa i sin begrunnelse at hun ble helt slått ut av den tøffe balletten der Eugenie Skilnand i et utmerket samspill med sin forvirrete ektemann Woyzeck i Philip Currels sterke tolkning øyeblikkelig overbeviste henne. – Eugenie Skilnand skapte en fantastisk rollefigur med en sårbarhet og et spill så gripende at det bare var til å grine av. Hennes spill gjennom hele den dystre og tragiske historien om Woyzeck og hans kjæreste Marie som stadig utfordrer hans syke sinn og voldsomme sjalusi, slik at han til slutt dreper henne, er rett og slett storartet og fortjener en kritikerpris, sa Glad.

På musikk var konkurransen hard, fortalte kritiker Magnus Andersson i Morgenbladet. Marianne Beate Kielland var nominert for framførelsen av Das Lied von der Erde av Gustav Mahler og Sanger fra livets jord av Helge Iberg under Ultimafestivalen 2011. Dessuten var kontrabassist Knut Erik Sundquist nominert for framførelser under Nordland Musikkfestuke i Bodø. Men Sølberg skilte seg ut. – Du har et overskudd som gjør at du bærer selv om du hvisker, og du makter alltid å spille med musikkens nyanser, selv om du står opp imot et fullt klingende orkester. Hvis jeg får lov til å løfte ut ett spesielt aspekt ved din klang som er særdeles fascinerende, er det nettopp det rene og det sarte, sa Andersson.

Årets Kritikerpris for teater går til kompaniet De Utvalgte. – Med Kunsten å bli tam, som hadde urpremiere på Black Box Teater i fjor, demonstrerte De Utvalgte sin evne til å fornye seg og gi seg selv nye utfordringer. Slik gjør de teatret mer uforutsigbart, sa kritiker Therese Bjørneboe. Hun sa også at det var en spesiell glede å tildele prisen til et kompani som i så høy grad gir inntrykk av å fungere som et kunstnerisk kollektiv. Kjernen i De Utvalgte består av regissør Kari Holtan, skuespiller Torbjørn Davidsen, videokunstneren Boya Bøckmann og dramaturg Anne Holtan. Men skuespillere som Randi Rommetveit, Kari Onstad, Pelle Ask og Jørgen Langhelle, er i høy grad en del av prosjektet. – De Utvalgte perspektiverer alle de sceniske elementene kritisk. Enten det knytter seg til et forførende billedspråk, eller skuespillerens evne til emosjonell manipulasjon, sa Bjørneboe.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER