Bilde fra forestillingen "Tigerbussen har et teater i magen". Foto: Lars Opstad

Tigerstadsteatret bryter samarbeidet med Oslo Nye Teater

Etter å ha samarbeidet om å lage teater for barn i Oslo siden 2017, bryter nå Tigerstadsteatret samarbeidet med Oslo Nye Teater.

Det Oslo-baserte teaterkompaniet Tigerstadsteatret som i en årrekke har laget teater for barn i byen bryter nå samarbeidet med Oslo Nye Teater som de har hatt siden 2017. I disse årene har Tigerstadsteatret fått på plass den omreisende scenen Tigerbussen i tillegg til å ha spilt ungdomsforestillinger på Trikkestallen, som er Oslo Nye Teaters scene på Torshov.

Teatersjefene i Tigerstadsteatret, Hilde Brinchmann og Wenche Viktorsdatter Paulsen forteller at de har prøvd å få til en avtale med den påtroppende teatersjefen Runar Hodne, men at det ikke har lyktes dem å komme frem til en avtale de mener gagner barna i Oslo. I en uttalelse skriver de at det er i synet på teater for de yngste målgruppene at de ikke har klart å bli enige. Tigerbussen er for eksempel et oppsøkende teaterprosjekt som er gratis for publikum, noe som ikke genererer inntekter for teatret:

«Tigerstadsteteatrets visjon om at alle barna i Oslo skal få oppleve scenekunst som kan bety noe for dem for resten av livet og at Oslo kan bli verdens beste by å vokse opp i ikke forenelig med samarbeidet med Oslo Nye Teater. Tigerstadsteatret har et ønske om at alt vi gjør skal være på barnas premisser, dette er vanskelig å forene med Oslo Nye Teaters virksomhet som har andre oppgaver å løse og bruker barneteater for å finansiere øvrig repertoar.»

På bakgrunn av dette velger de derfor å gå videre på egen hånd. Runar Hodne på Oslo Nye Teater uttrykker at de ble overrasket over at Tigerstadsteatret valgte å bryte med dem:

«Det kom som en overraskelse at de valgte å bryte samarbeidet vi har hatt siden 2017. Jeg overtar jo ikke som teatersjef før ved årsskiftet, men hadde selvfølgelig begynt dialogen om 2023, og har vært tydelig på at vi vil fortsette samarbeidet innenfor de rammene vi har hatt. Deres krav om at vi skulle firedoble satsningen i 2023, har vi rett og slett ikke penger til! Med ettervirkninger etter pandemien kombinert med den galopperende økningen i utgifter, er dette dessverre helt umulig for oss. I tillegg ville kravet deres bety at satsningen vår på teater for de yngste på Trikkestallen hadde måttet vike. Det kunne vi heller ikke gå med på.»

Tigerstadsteatret skriver at de mener Oslo Nye Teater ikke har villet satse på dem fordi Tigerstadsteatrets forestillinger ikke genererer store nok inntekter til teatret og at teatret heller vil bruke barneteater for å finansiere øvrig repertoar. Hva tenker du om det?

 «Det er helt feil. Samarbeidet med Tigerstadsteatret har aldri hatt en kommersiell motivasjon, og det har heller ikke vårt øvrige tilbud for barn. Barne- og ungdomsteater er viktig, og derfor kommer jeg som ny teatersjef til å satse enda mer på det. Når vi lanserer programmet for 2023 i november vil det bli tydelig»

Hvert år siden 1991 har Oslo Nye Teater vist juleforestillingen Jul med Prøysen og Snekker Andersen på Trikkestallen. Tigerstadsteatret synes det er en lite offensiv satsning på barneteater.

Det ligger en kritikk i dette om at Oslo Nye Teater heller vil fortsette å vise den gamle forestillingen Jul med Prøysen og Snekker Andersen enn å satse på nytt teater for de yngste. Stemmer det?

«Det er en påstand jeg ikke går med på. Vi driver Norges eneste helårs dukketeater for barn der vi presenterer 2-3 produksjoner hvert år, hvorav Snekker Andersen er én del. Denne forestillingen er en del av kulturarven vår, som blir sett av stadig nye generasjoner hvert år. Hva det øvrige repertoaret for 2023 angår, er ikke dette lansert ennå, så det kjenner Tigerstadsteatret rett og slett ikke til»

Oslo Nye Teater er eid av Oslo kommune og hovedandelen av inntektene deres er støtte fra kommunen, for teatret mottar ikke støtte fra staten. Tigerstadsteatret mottar også årlig driftsstøtte av kommunen. I 2022 fikk de 3,3 millioner kroner. Begge partene er dermed viktige kulturpolitiske satsninger for Oslo kommune. Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) skal ha et møte med Oslo Nye Teater senere i dag og ønsker derfor å vente med å kommentere saken.

 

Oppdatering: Det stod først at Tigerstadsteatret har fått 2,8 millioner kroner av Oslo kommune i inneværende år, det riktige er 3,3 millioner. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER