Nationaltheatret. Foto: Wikipedia / Daderot

Svar til TeaterTanken om kulturell boikott

INNLEGG: Teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret svarer på det åpne brevet fra TeaterTanken om samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima.

I et åpent brev til Nationaltheatret (Scenekunst.no 9.5.2014) oppfordrer TeaterTanken oss til å avslutte samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima, gjennom det europeiske teaterprosjektet Terrorisms og gjennom Den europeiske teaterunionen (UTE).

Som det går fram av teatrets pågående dialog med TeaterTanken, er verken Nationaltheatrets ledelse, styre eller de ansattes fagorganisasjoner tilhengere av kulturell boikott av Israel. I det følgende vil jeg svare på egne vegne:

Selve forutsetningen for å skape kunst er, i mine øyne, nettopp frihet, åpenhet, uavhengighet, kritisk ytring og tanke. Kulturell boikott vil heller ikke tjene palestinernes sak. Gjennom kunst og kultur har man mulighet til å gå både i dialog og konfrontasjon – og skape nye innsikter.

Som leder for Nationaltheatret finner jeg det imidlertid dypt problematisk at Habima spiller i ulovlige bosettinger. Jeg har også tydelig kommunisert overfor Habima at jeg ikke aksepterer dette. Habima er klar over at dette kan få konsekvenser for Nationaltheatrets samarbeid med dem.

Men selv om Habima er statsstøttet, må det ikke oppfattes som et organ for den israelske stat, like lite som Nationaltheatret er et organ for norske myndigheter. Habima er et liberalt teater, som i løpet av de siste årene har spilt flere forestillinger som tar opp det palestinske perspektivet – og som samarbeider med ledende europeiske sceneinstitusjoner som Schaubühne og Globe to Globe Shakespeare Festival. Det jobber også palestinere ved Habima.

I tillegg til Habima og Nationaltheatret, er også et palestinsk teater med i Terrorisms-prosjektet, samt teatre fra Frankrike, Tyskland, Serbia og England. Målet er kunstnerisk fordypning i hvordan terrorisme påvirker samfunnet, gjennom teaterforestillinger, men også gjennom åpen debatt.  Jeg er ikke i tvil om at det kommer til å komme ulike og kritiske perspektiver, om hvordan vil alle – staten Israel inkludert – forholder oss til problemstillingen.

Nationaltheatrets styre skal ha en grundig diskusjon om vårt samarbeid med Habima. Den endelige konklusjonen om hvorvidt vi viderefører samarbeidet og eventuelt hvordan, kommer derfor i etterkant av styremøtet i slutten av juni.

Hanne Tømta
teatersjef, Nationaltheatret

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER