Kristian Seltun. Foto: Brian Olguin

Svar til Dramatikerforbundets leder: Vi ønsker en bred forståelse av hvor teatret i dag finner sitt tekstgrunnlag.

Årets Heddanominasjoner i kategorien «Beste scenetekst» har fått flere til å stusse på hva det egentlig er som kan og skal nomineres til denne kategorien.

Priskategoriens vurderingskriterier lyder slik:

Beste scenetekst, herunder originaltekst, nyskrivinger, bearbeidelser, nedstrykninger og oversettelser, skal skille seg fra andre gode scenetekster

– enten ved å fremme eller utfordre tekstens egenart

– og/eller ved å være original i valg av materiale

– og/eller ved å være nyskapende i utvikling, bearbeiding og tolkning av materialet

– og/eller ved å være spesielt spillbar, utfordrende og inspirerende

 

Juryen har i år fylt de tre nominasjonsplassene med to oversettelser og et dramaturgisk arbeid. Det står for juryens regning. Det kunne, etter kriteriene, like gjerne vært tre originaltekster som var nominert.

Teatret finner i dag sitt tekstgrunnlag fra et vel av kilder. Det handler ikke bare om oversettelser og bearbeidelser, men en rekke former for sammenstilling og nyskriving av tekst som teatret opplever som relevant som mulige forelegg. Heddakomiteen ønsker å ha en priskategori for scenetekst som dekker hele dette spekteret. Som et resultat av diskusjoner bransjen selv har ført de siste årene, ønsker vi å anerkjenne at det dramaturgiske profesjonspunktet hva tekst angår, ikke lenger alene hviler på den tradisjonelle dramatikerrollen. I tillegg til dramatikere og forfattere, ønsker vi at prisen skal kunne anerkjenne alle de ulike kompetansene som spiller inn i dette, som dramaturger, filologer, regissører og skuespillere med flere.

For Heddakomiteen,
Kristian Seltun, leder

 

 

RELATERTE ARTIKLER +
KOMMENTAR
  • Julie Rongved Amundsen :

    Kommentarer på Scenekunst.no skal skrives under fullt navn. Julie Rongved Amundsen, redaktør

  • Fredrik Brattberg :

    En oversettelse er – i beste fall, i det man forlater det rent håndverkmessige – en tolkning av et originalverk. Hvordan bedømme om en tolkning av et originalverk er bedre eller dårligere enn et originalverk??? Skal man bare gå etter en magefølelsen, uten at det er noen klare berøringspunkter man kan ta opp i språket? Faktisk, – setter man det på spissen – oversetterne burde heller dele prisen med regissørene, de er mer hjemmehørende der, de driver jo også med tolkning!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER