Det greske kringkastingsorkestret. Foto fra nrk.no

Støtteerklæring til greske kringkastingsmusikere

ORKESTERSTØTTE: Norske orkestre har sendt en støtteerklæring til musikerne i den greske kringkastingen, som forrige uke mistet jobbene sine på dagen grunnet finanskrisen i landet.

I forrige uke mistet nesten 3000 personer jobben da regjeringen i Hellas stengte den statlige kringkastingen ERT på dagen på grunn av finanskrisen i landet. Beslutningen har i følge NRK blant annet utløst en generalstreik og en kjennelse fra en gresk domstol om at kringkastingen må åpnes igjen. Foreløpig har man begrensede sendinger via web.

Blant dem som er utestengt fra arbeidet sitt, er musikerne i den greske kringkastingen, som blant annet omfatter et symfoniorkester, et samtidsensemble og et kor. Myndighetene vil gjennomføre en omlegging til en ny og mer effektiv kringkaster, og det er usikkert hvilken situasjon musikerne går i møte.

Musikerne holdt en rørende siste konsert, og utdrag fra den er blitt delt på flere sosiale medier. I et åpent brev skrev de at et europeisk lands beslutning om å legge ned sin nasjonale kringkaster er et enormt slag mot demokratiet og kulturen.

Samtidig ba de alle som ønsker å vise sin støtte, om å sende brev til greske og egne lands myndigheter for å påpeke viktigheten av å ha et nasjonalt orkester. Det er også opprettet underskriftskampanjer på nett.

Nå har norske orkestre sendt en støtteerklæring til ERTs musikere gjennom sine organisasjoner. Brevet er skrevet på engelsk, og lyder slik (red. overs.):

"Våre kolleger i ERTs musikkensembler har støtte fra norske orkestre.

Vi er sjokkert og kan vanskelig tro at et land som er blant de fremste forvaltere av europeisk kulturarv kan bli rammet av så kortsiktige beslutninger som ignorerer alt hva formidling av kunst og forvaltning av kulturarv handler om.

Musikkensemblene i en nasjonal offentlig allmennkringkaster er de eneste som kan garantere å levere klassisk musikk og samtidsmusikk på et høyt profesjonelt nivå til hele befolkningen i en nasjon, uavhengig av befolkningens alder, bosted, utdanning, religiøs, politisk eller seksuell orientering og økonomisk situasjon. De er simpelthen ryggraden i den musikalske kulturarven både nasjonalt og i internasjonal sammenheng.

Vi vil uttrykke dyp støtte til våre kolleger i ERT og håper at de ansvarlige beslutningstakerne vil lytte, ta til fornuft og innse sitt virkelige ansvar. Det betyr ikke bare å opprettholde, men også å dyrke og utvikle de sterke musikalske ressurser de har til rådighet.

På vegne av norske orkestre:

Kringkastingsorkestret
Oslo Filharmoniske Orkester
Stavanger Symfoniorkester
Bergen Filharmoniske Orkester
Kristiansand Symfoniorkester
Nordnorsk Symfoniorkester
Trondheim Symfoniorkester
Operaorkesteret
Norsk Teater- og Orkesterforening"

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER