
Skinnende Saariaho, moderat blodbrus
Norges musikkhøgskole fikk nylig anerkjente Kaija Saariaho som gjesteprofessor i komposisjon. – Skinnende, skriver Hilde Halvorsrød om hennes åpningsverk i Oslo-Filharmonien sist uke. Sammen med en nyansert Brahms-tolkning veide det opp for en litt slapp klaverkonsert av Mozart.
Selv om mine anmeldelser av Oslo-Filharmonien snart står i fare for å ligne et korstog mot deres sikkert hardtarbeidende og velmenende kommunikasjonsavdeling, har de denne gangen stilt seg så lagelig til for hugg at det er umulig å la det forbigå i stillhet: Når man først har verdenskjente, kritikerroste og høyst nålevende komponist Kajia Saariaho på programmet, i samme sesong som en av hennes operaer endelig spilles på Metropolitan Opera i New York, og Norges musikkhøgskole har skutt gullfuglen og kapret henne som gjesteprofessor – og likevel bare lar verket hennes spilles uten noen som helst ståhei, verken på nett, i programmet eller fra scenekanten – da mener jeg man virkelig kan snakke om en tapt mulighet til å knytte orkesterets virksomhet til en levende og pulserende omverden.
De seks korte minuttene Saariahos stykke varer er så altfor fort over. Å kritisere Filharmonien for å programmere for få nyskrevne verk er et veletablert og forutsigbart foretagende – men konserten føyer seg pyntelig inn i rekken av programmer med et ørlite modernist-alibi, etterfulgt av voldsomme kanon-tungvektere. Det er lov å håpe at det i det minste fungerte som lokkemat for publikummere som ikke er lommekjent i Saariahos spektralunivers.
Kompositorisk er det nemlig ingenting ørlite over hennes Lumière et pesanteur. Stykkets nydelige, flytende klanger er sammensatt av melodisk slagverk og lange, mer eller mindre dissonerende stryker-og blåsertoner som dirrer mot hverandre, ikke aggressivt, men spent og skjørt, strukket utover som et flortynt lerret. Små ornamenter bryter iblant ut av klangbildet, i form av ett eller flere enkeltinstrumenter som tar en liten avstikker opp til overflaten med forsiktige melodiske figurer.

Fint programmert
Fra et sanselig lytteperspektiv fungerer programmeringen strålende, for overgangen til Mozarts melodisk stramme og rytmisk koherente lydlandskap er fascinerende skjerpende. Hans klaverkonsert nummer 23 kommer imidlertid ikke til sin fulle rett mellom hendene på kveldens duo av unge fremadstormende utøvere. Dirigent David Afkham er like over tredve, og allerede en ettertraktet gjestedirigent verden over og sjefsdirigent for Orquesta Nacional de España, men hans versjon av klaverkonserten er litt tam og pregløs, med beskjedne dynamiske variasjoner og mellomstemmer som drukner, og han utnytter ikke de potensielt markante kontrastene som finnes i partituret.
Pianist Louis Schwizgebel er ikke engang fylt tredve, men godt i gang med en internasjonal karriere, og han spiller riktignok med besnærende letthet, gjennommusikalsk frihet i tempo og rytme og glassklar klang i det øvre registeret. Den kjente adagiosatsen framføres vart og kontemplativt, og det er vakkert, ingen tvil om det, men det låter samtidig utstudert følsomt, uten nevneverdig umiddelbarhet og tilstedeværelse. Schwizgebels virtuose letthet fungerer langt bedre i den hurtige sistesatsen, der han uanstrengt og artikulert raser gjennom de lynraske solopartiene. Jeg kom likevel i tanker om en Ketil Bjørnstad-floskel der jeg satt – at Mozarts musikk er “smil gjennom tårer”. Utsagnet er irriterende treffende i all sin platthet. Til og med Mozart kan minne om tilforlatelig dansemusikk hvis ingenting står på spill i framføringen.
Hjem til Brahms
Når Louis Schwizgebel blir klappet inn til ekstranummer, spiller han Liszt-transkripsjonen av Schuberts “Ständchen”, fra syklusen Scwanengesang, Igjen er utførelsen sofistikert og lekker, og han briljerer med en nesten helt gjennomsiktig pianissimo i sluttpartiet. Selv om det er hakket mer nerve her enn i Mozart, er uttrykket fremdeles mest av alt veldig flinkt, og etterlater meg ganske imponert, men ikke særlig berørt.
I Brahms 2. symfoni etter pausen er det som om dirigenten plutselig kommer hjem. Dette materialet har han åpenbart helt under huden – det er så stilsikkert, han dirigerer uten noter og har orkesteret med seg fra første tone. David Afkhams avbalanserte engasjement er som skapt for denne musikken. Johannes Brahms (1833-1897) er nemlig noe så påfallende som en usentimental høyromantiker. Med Beethoven som sitt store ideal fortsatte Brahms å perfeksjonere og bygge ut de gamle formene og det kjente tonespråket, en snau generasjon før Gustav Mahler og Richard Strauss satte verden på hodet. Brahms’ symfonier er voldsomt anlagt, som et arkitektonisk forseggjort byggverk, men uten Beethovens bevende patos.
Den andre symfonien omtales ofte som pastoral, og har fått beskrivelsen “solfylt” hengende ved seg som en klegg, hva nå det måtte bety, enda Brahms selv mente den var uutholdelig melankolsk. Uansett hvilke værfenomener eller emosjoner som måtte ligge bak, er de innkapslet i mektige melodiske og harmoniske strukturer, og Afkham behersker Brahms’ tilbakeholdte lidenskap til fulle. Her er det ingen mangel på kontraster, og vi får hele spekteret fra hviskende piano, via jevne og dramatiske crescendi, til orkesteret formelig hopper på stolene og gir alt for å spille ut fortissimo-partiene i sin fulle styrke.
Det bobler litt i en og annen blodåre, og jeg kan levende forestille meg hvordan blodet virkelig ville ha brust i et rom med bedre akustikk. Det er alltid en surrealistisk sanseopplevelse å se alle ytre tegn til at utøverne spiller det aller sterkeste de er i stand til, mens man kun hører et behagelig mezzo-forte komme smygende over scenekanten. Like fullt, med denne kraftfulle Brahms-tolkningen, og ikke minst en skinnende Saariaho friskt i minne, er både moderat blodbrus og skuffelsen over slapp Mozart-tolkning og en litt for glattpolert pianist til å leve med.
Tusen takk for interessant kommentar! Jeg synes utvilsomt det må være lov å svare, og som dere sier – spesielt for en kommunikasjonsavdeling.
Når det gjelder motivasjonen for mine haranger om markedsføring og formidling, er det ikke en potensielt negativ påvirkning på min egen konsertopplevelse som ligger til grunn. Jeg er allerede både interessert og engasjert i utgangspunktet, jeg hører til dem dere ikke trenger å gjøre noe for å nå ut til – vi som kommer og finner dere på egenhånd uansett om dere bruker fem eller fem millioner kroner på markedsføring.
Min bekymring er mer vidløftig, nemlig klassisk musikks langt på vei usynlige posisjon i det offentlige rom, noe som er synd i seg selv, men som jeg også tenker må være et problem for rekruttering av en ny generasjon publikummere.
I en tid der Nobelkonserten med den største selvfølge preges av velsmurte kommersielle tenåringsidoler, der selv P2s Kulturnytt føler seg forpliktet til å kommentere Britney Spears comeback, og musikkanmeldelser og annet klassisk musikk-stoff skyves stadig lenger ned på dagspressens prioriteringslister, tenker jeg at dere som nasjonal institusjon har en viktig oppgave i å synliggjøre den fantastiske virksomheten deres for så mange som mulig.
Jeg savner en synlig strategi for å få nye folk innenfor dørene på Konserthuset, og en tydelig stemme som roper til en halvdøv utenforstående verden: Hallo, det vi driver med her borte i Vika er faktisk utrolig viktig!
Jeg har full forståelse for at dere har ulike målgrupper å tilfredsstille, og at hardbarkede abonnenter helst kommer for å høre musikken uten innblanding og innpakning – all ære til dem for det – og jeg ser derfor absolutt utfordringen med for mye oppstyr på scenekanten. Samtidig tenker jeg at en virkelig godt spisset og faglig solid innledning har potensial til å falle i god jord hos de aller fleste.
I alle tilfelle tenker jeg at det er mange andre arenaer der man kan rette seg mot andre målgrupper, og samtidig forsøke å skaffe Filharmonien offentlig oppmerksomhet. Både nettsider, annonser, sosiale medier, og ja, definitivt Bak notene (med tilhørende markedsføring av den svært interessante foredragsholderen dere har klart å skaffe!), har uante muligheter for diskusjon, refleksjon og kontekstualisering, som den allerede frelste lytter lett kan velge å gå utenom.
Jeg ser med stor glede de fine tingene dere gjør, som intervjuer og videoer med Henning Sommero, Jan Erik Mikalsen og Poing i forkant av de aktuelle konsertene. Mer av sånt! Samarbeidet med Morgenbladet om kåringen av tidenes 100 beste orkesterverk er også en spennende satsning, og verdt en egen diskusjon – kanskje kommer det en sak om den med tid og stunder her på Scenekunst.
Gleder meg til å følge dere videre!
Med vennlig hilsen
Hilde Halvorsrød
Hei, Hilde Halvorsrød!
Det er ikke så vanlig at musikere svarer på anmeldelser, men har en kommunikasjonsavdeling “lov”? Ikke vet vi, det er uvant og i grunnen hyggelig å bli tilkjent såpass mye betydning for konsertopplevelsen som du legger til grunn i dine anmeldelser. Og først og fremst er vi jo glad for at du stort sett var begeistret både for musikken og fremførelsen.
Når det gjelder vårt arbeidsområde, påpeker du i dette tilfellet at vi misbrukte en gyllen mulighet til å gjøre mer ut av at Oslo-Filharmonien spiller musikk av Kaija Saariaho. Det har vi full forståelse for, vi synes også det er kjedelig å se en god mulighet passere. Vi leter etter gode journalistiske vinklinger til hver konsert; noen ganger kan vi bare droppe de dårlige og satse på den/de gode, men ofte må gode ideer skrinlegges fordi tiden (til én nettredaktør/journalist/fotograf/videoskaper) ikke strekker til.
Var dette “en tapt mulighet til å knytte orkesterets virksomhet til en levende og pulserende omverden,” som du skriver? Ja. Og det blir neppe den siste. Heldigvis kommer det flere muligheter, og vi griper de vi kan: På nettredaktørens harddisk ligger ferske intervjuer og video med Poing og Jan Erik Mikalsen om urfremføringen av sistnevntes verk 12. januar (publiseres like over nyttår). I januar kommer det også urfremføringer av Henning Sommerro og Eirik Hegdal; sannsynligvis blir det intervjuer med begge. I høst intervjuet vi Michael Grolid og Knut Avenstroup Haugen i anledning at vi spilte deres musikk. Det står i hvert fall ikke på velviljen for ny musikk, om noen skulle lure på det!
Når vi leser anmeldelsene dine samlet, er vi likevel usikre på om slik forhåndsomtale fyller dine kriterier for “ståhei”. Du etterlyser blant annet festtaler, kuratering og entusiasme, helst fra scenekanten. Musikken på våre konserter presenteres noen ganger fra scenen (som Beethoven-festivalen), noen ganger ikke (Janáček- og Saariaho-konsertene). Publikum har da også ulike preferanser på dette området, noen liker best å la musikken stå helt ukommentert. (På upresenterte konserter er det som oftest “Bak notene”-foredrag før konserten.)
Vi vil gjerne nå flere med vår entusiasme for musikken, og har mange planer på blokka. Men vi er åpne for innspill og ideer, så utdyp gjerne hva slags innhold eller tiltak du savner mest fra vår side når du går på konsert, og gjerne gjennom hvilke kanaler du ønsker at vi skal nå deg.
Vennlig og velmenende hilsen
Fred-Olav Vatne, nettredaktør
Liv Beate Skavdahl, kommunikasjonssjef
Oslo-Filharmonien