Sentralbadet Bergen

Sentralbadet neste for BIT og Carte Blanche?

Etter mange år i hjemløshet kan BIT Teatergarasjen havne i det tradisjonsrike Sentralbadet, sammen med Carte Blanche.

De to hjørnesteinene i det frie scenekunstfeltet i Bergen, BIT Teatergarasjen og Carte Blanche, har lenge vært ofre for skalting og valting i vakumet mellom kommune og stat.

BIT har vært hjemløse siden teatrets visningsrom ble revet i 2008. Prosessen siden den gangen har vært gjennom mange faser, inntil den landet på en løsning med en ny teatergarasje i Baneveien, som fortsatt er i en reguleringsfase.

Nå peker en såkalt mulighetsstudie på det gamle Sentralbadet, som stengte i oktober i fjor. Løsningsforslaget innebærer bl.a. hovedscene for BIT med plass til 600 publikummere, en biscene med plass til 100, prøvestudio for Carte Blanche og flerbruksrom for BIT, prøvelokaler for Den Nationale Scene samt kafé med takterrasse på 300 kvadratmeter, med utsikt mot Askøy.

Til tross for den langsommelige prosessen er teatersjef Sven Åge Birkeland i BIT Teatergarasjen entusiastisk over de nye planene:

-Hele ideen om å samlokalisere de tre institusjonene er en genial konstruksjon. Vi kan lene oss på hverandre, bryne oss på hverandre, og sørge for at publikum får et bedre tilbud, sier han til Bergens Tidende.

Han mener at de to planene ikke står i veien for hverandre og vil la reguleringen av Baneveien gå sin gang parallellt med de nye planene.

Utbyggingen har en anslått kostnadsramme på rundt 370 millioner kroner, men Kulturbyråd Helge Stormoen (Frp) mener totalen vil ende på minst en halv milliard. Kommunen har fra før vedtatt at bygget skal selges, men har utsatt salget til etter framleggelsen av denne mulighetsstudien. Løsningen vil i så fall være at staten kjøper det og leier det ut til BIT og Carte Blanche.

Teatersjef Hooman Sharifi i Carte Blanche er opptatt av at man ikke skal stirre seg blind på kostnadene:

– Det er selvsagt et viktig spørsmål hva dette vil koste, men vi må også huske på å spørre oss selv hva vi får tilbake. Dette er et bygg som skal vare i lang tid, og vi må se på hva vi skal gi publikum. Da blir det fattig å bare diskutere kroner og øre. Vi skal være visjonære, og vi må snakke om verdi i forskjellige former. Sentralbadet kan komme tilbake til publikum, til bergenserne, med kunst av en utrolig høy klasse. Vi vil få en bygning som bringer hele verden til Bergen, og det er noe byen alltid har likt – og fortjent. Nå vet vi at det er mulig, så får vi se hvordan det går, sier  han til Bergens Tidende.

RELATERTE ARTIKLER +
KOMMENTAR
  • Trond Okkelmo :

    Carte Blanche kan vel neppe sies og tilhøre det frie scenekunstfeltet ettersom de befinner seg på statsbudsjettets kapittel 324 Scenekunstformål post 71 sammen med region- og landsdelsteatrene. BIT Teatergarasjen har ikke fast ansatte skuespillere og er et programmerende teater, men befinner seg også på statsbudsjettets kapittel 324 post 78.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER