Jukka-Pekka Saraste

Saraste æresdirigent i OFO

Jukka-Pekka Saraste er utnevnt til æresdirigent i Oslo Filharmoniske Orkester.

Det er i ferd med å bli en tradisjon at sjefdirigenter som har vært satt pris på i norske orkestre, blir utnevnt til æresdirigent når de fratrer. I februar fikk Andrew Litton tittelen æresdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester, og nå er avtroppende sjefdirigent for Oslo-Filharmonien, Jukka-Pekka Saraste, tildelt samme tittel.

Saraste er født 1956. Han er utdannet fiolinist og dirigent og spilte i Radiosymfoniorkestret i Helsinki (RSO) før han utdannet seg til dirigent ved Sibeliusakademiet. Han studerte direksjon sammen med en annen kjent finsk dirigent, Esa-Pekka Salonen, og sammen grunnla de to samtidsmusikkensemblet Avanti!

Etter hvert ble han sjefdirigent for RSO, en stilling han hadde til 2001. Etter en periode som første gjestedirigent for BBC Symphony Orchestra, ble han i august 2006 kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien, en posisjon han har hatt frem til Vasilij Petrenko nå tar over fra høsten 2013.

Med Oslo-Filharmonien har Saraste blant annet spilt inn alle Mahlers symfonier. Særlig hans tolkninger av Sibelius' musikk har fått god mottakelse verden over. Hans tolkning av Sibelius’ symfoni nr. 4 var alene verd et konsertbesøk, skrev Aftenpostens anmelder i 2011.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER