Sentralbadet Foto: Kristin Lytskjold Raknes

Salget av Sentralbadet er satt på vent

I går ettermiddag ble det kjent at byrådet i Bergen utsetter det varslede salget av Sentralbadet på ubestemt tid. Politikerne vil likevel ikke love at Sentralbadet blir et kulturhus.

Etter at staten og kulturminister Widvey i forrige uke unnlot å kaste seg på tilbudet fra Bergen kommune om å gå inn som eier av et kulturhus i Sentralbadet i byen, annonserte kulturbyråd i Bergen, Helge Stormoen fra FrP, at bystyrevedtaket om å selge Sentralbadet ville bli iverksatt. Badet ble stengt i fjor, og bygningsmassen er vedtatt solgt for å finansiere den nyåpnede svømmehallen AdO arena.

Noe av bakgrunnen for henvendelsen til staten er at et kulturhus i Sentralbadet er tenkt å huse det nasjonale dansekompaniet Carte Blanche og Den Nationale Scene, i tillegg til BIT Teatergarasjen som har vært husløse siden 2008.

Stormoens beslutning skapte høylytte protester. Dansekompaniet Carte Blanche, som sammen med BIT Teatergarasjen har ventet i årevis på nye lokaler, truet med å flytte virksomheten sin ut av Bergen. Direktør for byens kunstmuseum KODE, Karin Hindsbo, erklærte i Bergens Tidende at hun ikke kunne leve med å miste Carte Blanche. Ledere for Bergen Filharmoniske Orkester, Festspillene og Den Nationale Scene kom med tilsvarende krass kritikk.

Bergen Høyre har nå valgt en delvis snuoperasjon ved å utsette salget på ubestemt tid.

Gruppeleder i partiet, Dag Skansen, sa til Bergens Tidende i går at Høyre gjør dette av tre grunner. Kulturministeren har ikke fullstendig avvist en løsning der staten er med, og en utsettelse åpner for å drøfte saken videre med departementet. Høyre vil også gjenoppta diskusjonen om å selge Sentralbadet med en klausul om langsiktig leieavtale for eksempel med Carte Blanche – noe Arbeiderpartiet i følge BT skal ha forsøkt å få inn i den opprinnelige behandlingen av saken.

Skansen hevder også at byrådsleder Martin Smith-Sivertsen jobber med andre alternativer enn Sentralbadet for de tre institusjonene. – Men også dette er avhengig av statlig medvirkning, sier han til BT.

Byrådslederen har på sin side uttalt at Sentralbadet som løsning kan bli for dyr. Styreleder i Carte Blanche Hallvard Bakke, som da han var kulturminister, sørget for å flytte dansekompaniet til Bergen, argumenterer i en kronikk i dagens BT for at Smith-Sivertsen tar feil. – Ifølge mulighetsstudien fra Rambøll vil kostnadene bli lavere enn for tilsvarende kulturbygg, skriver Bakke.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER