Pensjon på stedet hvil-2

Pensjon på stedet hvil

Onsdag forrige uke ble fagforeningene på scenekunstområdet og arbeidsgiverforeningen Spekter enige om å være uenige om pensjon. Forhandlingene er utsatt på ubestemt tid. Det koster penger.

– Vi har havnet i en stillstand mellom partene, hvor vi ikke blir enige med mindre noen bråombestemmer seg. Og det ser jeg ikke noen håp om, sier LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran til NRK for en uke siden.

Det har lenge vært kjent at pensjonsutgiftene i de store institusjonene øker i gaIopperende tempo. Både arbeidsgivere  og arbeidstakere er enige i at noe må gjøres, men de er altså ikke enige om hva.

Arbeidsgiverne vil ha ansatte på teatrene, i Operaen og i orkestrene over fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene på sin side mener at innskuddspensjon legger for mye av risikoen på de ansatte, og har laget et forslag om en hybridpensjon der risikoen skal være jevnere fordelt.

Verst er det for Operaen, som har lavest pensjonsalder for sine kunstneriske ansatte. Operaen har fått tilleggsbevilgninger øremerket pensjon de siste årene for å holde tritt med utviklingen.

I Dagsavisen i går hevdet fagforeningene at deres beregninger viser at sektoren ville kunne spare 40 millioner kroner neste år dersom de hadde innført hybridpensjonen.

– Hvis et teater, Operaen eller et orkester fortsetter med ytelsespensjon i ett år til, betaler de like mye som fire år med hybridordningen, sier Eivind Gran til Dagsavisen.

Både ledere og de ansatte på institusjonene frykter at situasjonen vil gjøre det nødvendig å kutte i kunstnerisk produksjon i 2016.

Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund sier til Dagsavisen at forbundets medlemmer deler bekymringen for at det blir færre produksjoner, men at skuespillerne også er bekymret for pensjonen sin.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER