Pensjon på gli

Orkestrene og Operaen ble i april enige med arbeidsgiver om en midlertidig innskuddspensjon, skriver Musikkultur. Avtalen skal reforhandles i 2018.

Arbeidsgiverne har lenge villet ha ansatte på teatrene, i Operaen og i orkestrene over fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene på sin side har ment at innskuddspensjon legger for mye av risikoen på de ansatte, og har laget et forslag om en hybridpensjon der risikoen skal være jevnere fordelt.

Nå har de ansatte i orkestrene og Operaen altså gått med på en midlertidig innskuddspensjon.

I følge MFOs medlemsblad Musikkultur uttaler forhandlingsleder Eivind Gran i en pressemelding at avtalen sikrer enighet om viktige kvaliteter fra ideen om hybridpensjon, selv om det er inngått avtale om innskuddspensjon. Partene er enige om å jobbe for en felles, livsvarig ordning som likestiller kvinner og menn.

Den midlertidige innskuddspensjonen skal reforhandles i 2018, og i mellomtiden skal pensjonsspørsmålet utredes videre i både offentlig og privat sektor.

Partene har hatt press på seg for å lande en avtale i årets lønnsoppgjør. Pensjonsutgiftene i de store institusjonene øker fortsatt på en måte som ikke er bærekraftig, og forhandlingene om pensjon har stått på stedet hvil i nesten ett år og hindret lønnsoppgjøret i 2015. Lønnsoppgjøret fra 2015 vil nå bli, med etterbetaling fra 1. april i fjor, skriver Musikkultur.

– Vi kan ikke ha en uavklart situasjon i kultursektoren i to år til, uttaler Eivind Gran til bladet.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER