Skjermbilde 2016-09-25 kl. 09.40.20

Om teater og ytringsfrihet

I tilknytning til prosjektet Monsters of Reality på Nationaltheatrets Ibsenfestival har signaturen “NationalApology” publisert en video på Youtube og en tekst i Morgenbladet 23.9.16, titulert “The National Theatre of Norway’s official apology for the cooperation with Habima”, som går til kjernen av hva både teater og ytringsfrihet kan handle om.

Videoen er laget for internett og blir spredt og oversatt tilsvarende raskt. I følge sosiale medier er teksten forfattet av scenekunstner Pia Maria Roll og kunstner, aktivist og journalist Marius von der Fehr. Videoen er i dag planlagt vist og diskutert i Nationaltheatrets publikumsfoyer – dog ikke i Nationaltheatrets regi.

I videoen sitter skuespiller Gjertrud Jynge, i et scenisk alter ego kalt Gjertrud Synge, i en forgylt lenestol og framfører det som sies å være “the National Theatre of Norway’s official apology for the cooperation with Habima”.

Jerusalem Post skrev i går at staten Israel “krever at det norske nasjonalteateret tar tydelig avstand fra videoen og fjerner den fra alle nettsteder øyeblikkelig.” I følge samme artikkel skal utenriksdepartementet i Israel ha kommet med denne uttalelsen der de framhever at videoen er offentlig finansiert og eksplisitt sammenligner den med Det tredje rikets og Joseph Goebbels’ propaganda.

Nationaltheatrets samarbeid med det israelske nasjonalteateret Habima gjennom den europeiske teaterunionen UTEs prosjekt Terrorisms har vært omdiskutert både her hjemme og i utlandet, blant annet i flere omganger her på Scenekunst.no (se relaterte artikler). Hovedårsaken til reaksjonene er at Habima, for å få statsstøtte i Israel, er forpliktet til å spille teater i de okkuperte områdene på Vestbredden – og at å spille der kan forstås som om det bidrar til å opprettholde og legitimere okkupasjonen.

Nationaltheatret framholder, som de har skrevet i en uttalelse publisert på norsk og engelsk på sine egne nettsider, at de “har større tro på samarbeid med kunstnere på tvers av landegrenser og fra regimer vi er kritiske til, enn boikott og taushet.”:

“Fredag 23. september ble et usignert innlegg publisert i Morgenbladet med overskriften Nationaltheatret beklager. Samtidig ble en video publisert på YouTube. Teksten og videoen handler om et samarbeid Nationaltheatret deltok i fra 2013–2015 i regi av Union des Théâtres de l’Europe (UTE). Prosjektet dreide seg om terrorisme i Europa, og teatre fra Frankrike, Tyskland, Serbia og Israel deltok også. Det usignerte innlegget og videoen er en del av kunstprosjektet Monsters of Reality, som inngår i Ibsenfestivalen 2016. Innlegget og videoen er ikke laget av Nationaltheatret – og representerer ikke Nationaltheatrets holdning – men er et uttrykk for kunstnerisk frihet. Nationaltheatret har fremdeles større tro på samarbeid med kunstnere på tvers av landegrenser og fra regimer vi er kritiske til, enn boikott og taushet.”

I tillegg til å innta rollen som Nationaltheatrets talsperson og unnskylde på teatrets vegne for samarbeidet med Habima, inneholder teksten som rollefiguren Gjertrud Synge framfører, også tydelige signaler på å være fiktiv.  For eksempel lover den at “i to år, fra og med 2017, vil vi tilegne alle våre produksjonsmidler til å arbeide med situasjonen i Midt-Østen” – en fiktivitet som samtidig eksponerer en skjevfordeling av ressurser i verden som alle i Norge er en del av, enten  vi vil eller ikke.

Teksten som framføres i videoen ble også publisert i sin helhet på norsk i Morgenbladet 23. september under vignetten “KUNSTVERK”. Her er den signert kollektivt-anonymt med “Dette er et verk av NationalApology”.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER