Double Feature, Nationaltheatret 2017. Foto: Øyvind Eide

Om debatten mellom regissør Anders Paulin og Nationaltheatret

Siden Anders Paulins åpne brev til Nationaltheatret og teatersjef Hanne Tømta (Scenekunst.no 3. oktober) har vært debattert både i Dagbladet og på Scenekunst.no, følger her en oppsummering som bakgrunn.

3. oktober 2017 publiserte Scenekunst.no et debattinnlegg vi fikk tilsendt i form av et åpent brev fra regissør Anders Paulin, rettet til Nationaltheatret og teatersjef Hanne Tømta. Brevet formidler blant annet Paulins opplevelse av hvordan Nationalteatret som institusjon har fulgt opp hans produksjon Double Feature, en forestilling teatret valgte å ta av spilleplanen tidligere enn opprinnelig planlagt.

Før og etter publisering av Paulins innlegg fikk Nationaltheatret tilbud om å gi sin versjon av saken i intervju, innlegg eller annen form på Scenekunst.no og ga først beskjed i en kort kommentar om at et svarinnlegg var på vei. Det samme formidlet teatret til Dagbladet da avisen plukket opp saken 4. oktober.

Deretter valgte Nationaltheatret å ikke komme med noen form for tilsvar likevel. Regissør Kai Johnsen, som på det tidspunktet var i gang med prøver på en annen forestilling på teatret, skrev da et innlegg der han etterlyste svar, som Scenekunst.no publiserte 25. oktober. Dagbladet fulgte også opp denne saken.

3. november kommenterte teatersjef Hanne Tømta saken i Dagbladet. Her sier hun blant annet at teatret jevnlig tilpasser repertoaret sitt med hensyn til det kunstneriske, personalressurser og publikum. ­– Vi skulle ha kommunisert dette tydeligere overfor Paulin. Men det er mitt ansvar som teatersjef å foreta slike valg – det gjør jeg hele tiden, sier Tømta til avisen.

I sitt åpne brev skriver regissør Paulin blant annet at han i arbeidet med Double Feature har savnet respons fra teatret som institusjon på sine initiativ til å skape kontekst og referanserammer rundt produksjonen, og at han opplever at teatret har manglet en tydelig kommunikasjonsstrategi rundt forestillingen.

Teatersjefen sier til Dagbladet 3. november at årsaken til at teatret forkorter spilleperioden, ikke hører hjemme i en offentlig diskusjon. Hun er også ”uenig i premisset om at dette er et eksempel på at teatret ikke tar sitt samfunnsoppdrag på alvor.”

Teksten i Paulins åpne brev fra oktober kan også leses som om det faktum at teatret tok forestillingen av plakaten uten kommentar, berører teatrets samfunnsoppdrag i større grad enn selve avlysningen i seg selv:

”Att stryka halva spelperioden är inte ett sätt att visa stolthet över en produktion, och att göra det i tysthet för att i möjligaste mån undvika ett offentligt samtal är inte en gest som styrker mångfald. Så agerar en institution som varken förstår sitt offentliga uppdrag eller sin egen verksamhet.”

Etter teatersjefens kommentarer i Dagbladet 3. november har Scenekunst.no mottatt et oppfølgende debattinnlegg fra Anders Paulin, der han tar opp spørsmål han mener fortsatt står ubesvart etter Dagbladets intervju med teatersjefen. Her skriver han blant annet at ”[m]in kritik handlar alltså inte primärt om nedläggningen i sig.”

Dette innlegget fra Paulin publiseres på Scenekunst.no i dag. Siden Paulins åpne brev har vært debattert både i Dagbladet og på Scenekunst.no, er det behov for en oppsummering som bakgrunn.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER