Knut Ove Arntzen Foto: Chris Erichsen

Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpris 2020 til Knut Ove Arntzen

Knut Over Arntzen mottar pris fra Norsk kritikerlag.

Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikarpris (tidligere Olav Dalgards kritikarpris) går i år til kritiker og professor i teatervitenskap ved Universitetet i Bergen, Knut Ove Arntzen. Prisen deles ut under Norsk kritikerlags digitale høstseminar «Kritikk og romantikk» på Nasjonalbiblioteket lørdag 7. november.

Arntzen (f. 1950) får prisen for sin mangeårige innsats for norsk teater. I begrunnelsen heter det blant annet:

«Knut Ove Arntzen har gjennom heile karrieren sin […] studert den moderne scenekunsten i Europa for å kunne fortolke, fortelje om og diskutere den med eit norske teatermiljø og teaterinteressert publikum. Han har gjort det som teaterkritikar i Arbeiderbladet på 70-talet og 80-talet, i kronikkar om eksperimentelt gruppeteater i Bergens Tidende, som foreleser ved Universitetet i Bergen, som instruktør i teatergruppa Smugteatret i Bergen, han har gjort det i samtaler med markante regissørar og skodespelarar i Europa og som teaterforskar. Han har freista å forstå, transportera og omsetja det moderne teaterets prinsipp til norsk språk og til eit forståeleg norsk, og hjelpt scenekunstnarar med å utvikle sine idear og sin teaterpraksis her heime. Han har jamvel pønska ut relevante omgrep for moderne scenekunst der det norske språket ikkje strekk til, eller der den teoretiske refleksjonen rundt scenekunsten ikkje er godt nok utvikla.»

Olav Dalgards kritikarpris ble første gang delt ut i 1981. Prisen består av kr 10 000 og en bronseskulptur, modellert av Sivert Donali. Prisen går annen hvert år til en litteraturkritiker og fjerde hvert år til en teater- eller filmkritiker.

Arntzen, som fylte 70 år i år, mottok tidligere i høst også Heddakomiteens ærespris. Nylig intervjuet Scenekunst.nos skribent Chris Erichsen ham, og intervjuet der Arntzen snakker om egen bakgrunn og utviklingen i norsk teater gjennom de siste tiårene kan leses her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER