Nye æresmedlemmer i NSF 2014. Foto: NSF

Nye æresmedlemmer i Skuespillerforbundet

Skuespiller Juni Dahr og regissør Stein Winge ble i går utnevnt til æresmedlemmer i Norsk Skuespillerforbund.

Skuespiller Juni Dahr og instruktør Stein Winge ble i går utnevnt til æresmedlemmer av Norsk Skuespillerforbund.

Det tildeles ”personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen”. Æresmedlemmene velges av generalforsamlingen i NSF etter forslag fra forbundets lokale kretser.

Med en rekke egenproduserte enkvinneforestillinger har Juni Dahr utviklet hvordan kvinner framstilles i norsk teater. Dahr ble student ved Statens Teaterhøgskole i 1973. Etter avlagt eksamen ble hun fast ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen, hvor hun var frem til 1988. Der spilte hun klassiske roller som Thea Elvstad i Charles Marowitz' omarbeidelse av Ibsens Hedda Gabler og Hjørdis i John Bartons oppsetning av Hærmennene på Helgeland, Lieschen i Goethes Faust, Dolly i Bertold Brechts Tolvskillingsoperaen, Masja i Tsjekhovs Tre søstre og Ismene i Sofokles' Kongehuset Teben.

I 1980 reiste Dahr på studietur til Polen og den nyskapende regissøren Jerzy Marian Grotowski. Inspirert av hans arbeid begynte Dahr å møte publikum utenfor den tradisjonelle teatersalens rammer. I 1988 startet hun sitt eget produksjonsselskap, Visjoner. Den første produksjonen var enkvinneforestillingen Jeanne d'Arc, som hadde premiere i Los Angeles. Forestillingen ble siden filmet av NRK i Halldis Moren Vesaas' gjendiktning. Siden laget Dahr forestillingen Ibsens kvinner, som har gitt henne flere kritikerpriser i USA. Begge forestillingene har turnert over hele verden.

Stein Winge er utdannet skuespiller og slo gjennom som instruktør med en oppsetning av Hamlet på Trøndelag Teater. Han har vært fast tilknyttet Den Nationale Scene og Nationaltheatret, som han også var teatersjef for i to år. Winge har satt spor etter seg med iscenesettelse av tunge dramatiske tekster av Strindberg og Sartre og har også en forkjærlighet for Brecht. På Torshovteatret satte han opp nyskapende Shakespeare-tolkninger, og ved Det Norske Teatret har han regissert både klassikere som Faust, Hamlet, Pantagleize og Troilus og Cressida, samt nyere storsatsinger som Bibelen (2013). Da han igjen slapp løs skuespilleren i seg i TV-serien Koselig med peis, førte det til en Emmy-nominasjon. Winge har også vært sjefregissør og kunstnerisk rådgiver ved Den Norske Opera.

Les mer her: Burlesk bibel (Scenekunst.no 06.02.2013)

Blant NSFs æresmedlemmer i nyere tid finner vi navn som Edith Roger, Liv Ullmann, Lasse Kolstad, Henny Moan, Harald Heide-Steen jr. og Thea Stabell.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER