Edward Gardner. Foto: askonasholt.co.uk

Ny sjefdirigent for BFO

Edward Gardner er ny sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester fra høsten 2015. Andrew Litton forblir tilknyttet som æresdirigent fra samme tidspunkt. Gardner er også sjefdirigent ved English National Opera.

Gardner (39) tiltrer høsten 2015, samme år som orkesteret feirer 250 års jubileum. Samtidig får nåværende dirigent Andrew Litton tittelen æresdirigent. Juanjo Menas posisjon som Første gjestedirigent utgår i juni 2013.

Edward Gardner er sjefdirigent for the English National Opera i London. Han er også første gjestedirigent ved Simon Rattles tidligere orkester, City of Birmingham Symphony Orchestra.

– Helt siden mitt første besøk i Bergen i 2009 har jeg vært begeistret for orkesteret: det har en unik klangkvalitet, og samtidig er musikerne sultne på nye erfaringer og nye måter å lage musikk på, sier Gardner i følge en pressemelding fra orkesteret.

Den 39 år gamle briten har ved flere anledninger vært gjestedirigent med BFO de siste sesongene, og har også gjort en innspilling med orkesteret med musikk av Luciano Berio. Både som operadirigent og innenfor nyere musikk har Gardner mye å bygge videre på i Bergen som det vil bli spennede å se resultater av. Mange av musikerne i samtidsensemblet BIT20 Ensemble spiller også i Bergen Filharmoniske Orkester, og BFO spiller i de fleste av Bergen Nasjonale Operas prosjekter.

Gardner ønsker å kombinere klassiske verk med det tyvende århundres musikk. Han har også allerede dirigert norsk musikk, Ketil Hvoslefs pianokonsert med Leif Ove Andsnes som solist.

Gardner vil få ansvar for 8-10 konserter pr. sesong i tillegg til innspillinger og turneer. Hans engasjement er gjort mulig med privat finansiering fra Yvonne og Bjarne Rieber.

Nåværende sjefdirigent Andrew Litton vil fortsatt være knyttet til orkesteret som æresdirigent. Han og orkesteret har nylig vært på turné i Storbritannia, og flere turneer er under planlegging fram mot 2015.

– Gardner og Litton utfyller hverandre på flere måter, ikke minst repertoarmessig. Orkesteret vil nyte godt av begge i tiden fremover, sier musiker Oddmund Økland i orksterets programkomité.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER