Stine Sørlie og Jørgen Karlstrøm. Foto: Renate Madsen

NRKs musikkprofil klages inn for Kringkastingsrådet

Norsk Komponistforening ber Kringkastingsrådet vurdere i hvilken grad NRK oppfyller sitt kulturelle oppdrag som allmennkringkaster

NRK har i det siste møtt massiv kritikk for sin kultur- og musikkdekning fra mange ulike hold, blant annet her på Scenekunst, i Ballade, Klassekampen og Morgenbladet. Kritikken har i hovedsak dreid seg om at «kulturkanalen» NRK P2 har fått et mer tabloid og kjendistungt uttrykk, at NRKs musikkprofil stadig blir smalere og inkluderer færre og færre sjangre, og at særlig dekningen av klassisk musikk er systematisk bygget ned over tid.

Norsk Komponistforening (NKF) er en av aktørene som har jobbet lenge med dette. De skriver i en pressemelding at «musikk som kunstform i stor grad [er] blitt borte fra NRK, noe som særlig rammer bredden av den norske musikken. I tillegg er den redaksjonelle musikkdekningen nesten fraværende».

Styreleder og nestleder i NKF, Jørgen Karlstrøm og Stine Sørlie, etterlyser «en politisk diskusjon om NRKs oppdrag og samfunnsansvar for kulturen og musikken». Karlstrøm hevder de har vært gjennom en «runddans mellom NRK, Kulturdepartementet og Medietilsynet, hvor ingen tar ansvar, men i stedet peker på hverandre».

NKFs kritikk oppsummeres i tre punkter:

  • NRK står ikke for bredde og mangfold i musikken
  • Norske opphavere får ikke spillerom
  • Redaksjonelt innhold om musikk er blitt borte

Klagen er omfattende og dokumenterer massiv kritikk fra en rekke aktører i og utenfor kulturfeltet gjennom mange år. Den kan leses i sin helhet på Komponistforeningens nettsider.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER