Svolvær i Lofoten. Foto: Erik Nicolai Strutz

NRK gidder ikke

Styreleder i Lofoten internasjonale kammermusikkfest, Brynjar Tollefsen, stemmer i kritikken mot NRKs dekning av klassisk musikk.

Lofoten internasjonale kammermusikkfest (LINK) har over lang tid, og med stigende frustrasjon, erfart NRKs lemfeldige dekning av kulturfeltet. I vårt tilfelle klassisk musikk. Det er derfor oppmuntrende å se at mange andre deler vår irritasjon, jfr oppslag i Klassekampen 11. januar.

Vi har gjennom 16 år bygget opp og drevet en kammermusikkfestival som har samla ei lang rekke toppmusikere fra flere verdensdeler.

Mange av dem har kommet igjen flere ganger fordi LINK skiller seg ut ved måten festivalen drives på. Lofoten er selvsagt ingen ubetydelig attraksjon i seg selv, og strålende natur gjør både musikere og publikum åpne for det emosjonelle. Som VGs anmelder skrev etter den første festivalen i 2004: «Kammermusikken, skriven for borgarlege stover og salar ein gong, kan ha emosjonelle høgder og djupn som naturen i Lofoten rammar inn betre enn noko interiør. Havlufta og dei digre fjella opna sjela, auga og øyra».

Våre konserter finner sted i flere av lofotkommunene, og det er små og store kirker som er våre arenaer. Som et artig resultat av dette, har vårt grisgrendte strøk en enestående tetthet av Steinway-flygler, innkjøpt på grunn av den lokal begeistring og ståpåvilje festivalen har skapt.

Vi som driver festivalen, og et publikum fra så godt som hele verden, har naturligvis stor glede av festivalen, men må bare konstatere at riksmediene – og i denne sammenhengen NRK – ikke oppdager hva som skjer. Det engelske musikkmagasinet The Pianist kåret i 2018 vårt program som det tredje beste i Europa, langt foran andre norske, men det hjelper ikke. Heller ikke at utenlandske magasiner og aviser jevnlig besøker og skriver om festivalen. Inkludert en helside i New York Times.

Vi ser det som en viktig oppgave å formidle klassisk musikk, og kan ikke la være å undres over at NRK uteblir. Som det blir påpekt av andre, har rikskringkasteren et oppdrag å ivareta. Det overser de tydelig nok. Men det som er verre, er den journalistiske giddesløysa og sløvheta som får råde. I den klassiske kanalen er det time etter time med pludring og snuttifisering. Smetanas berømte Moldau på tolv minutter er for lang og kuttes halvveis. Man kommer seg ikke over dørstokken.

Hvordan skal de da klare å speile det som skjer i landet? Og gi et bilde av hvordan den klassiske musikken møter folk? Festivaler som LINK klarer seg nok uten NRK, men det hadde vært mye triveligere om vi slapp å irritere oss og i stedet fikk oppleve at det vi skaper også fanger interessen til det største og mektigste medieselskapet i landet.

 

Innlegget ble først publisert i Klassekampen mandag 18. januar. Vi republiserer med tillatelse. 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER