Foto: Skien kommune

Monica Isakstuen er vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2023

Den nasjonale Ibsenprisen ble delt ut under en festaften i Skien i går kveld. Vinneren er Monica Isakstuen for teksten “Dette er ikke oss”.

Dette er ikke oss av Monica Isakstuen hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022. I juryens begrunnelse heter det:

“Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro. Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. «Dette er ikke oss» er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.”

De andre to nominerte var Arne Lygre for teksten Tid for glede og Frode Grytten for teksten Inn frå regnet.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986.
Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge.  Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett formet av Nina Sundbye.

Juryens medlemmer for 2023
Norsk kritikerlag: Rania Broud –juryleder
Norsk dramaturgforum: Marianne Sævig
Regiforbundet: Simone Thiis
Norsk teaterlederforum: Nora Evensen
KHIO: Jesper Hall
Teater Ibsen (Skien kommune): Bo Anders Sundstedt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER