Stavanger Symfoniorkester i den nye konsertsalen Fartein Valen. Foto: sso.no

Moms-smell for konserthus og kulturhus?

Kultur og næring er ikke enkelt. Stavanger konserthus og Kilden i Kristiansand fikk nylig momskrav fra skattemyndighetene på henholdsvis 256 og 294 millioner kroner. – Dette må vi gå i dybden på, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK i dag.

Skatteetaten har varslet Stavanger konserthus og Kilden i Kristiansand om at de to kulturhusene må betale tilbake henholdsvis 256 og 294 millioner kroner som de har fått i momskompensasjon i forbindelse med at husene ble bygget. Kravet fra Skatt Vest til konserthuset i Stavanger er seks millioner kroner mer enn staten i sin tid bidro med til å bygge huset.

Kulturelle aktiviteter kan få momskompensasjon. Men etter en dom i EFTAs overvåkingsorgan ESA fra 2008 tolker Skatteetaten regelverket slik at kun virksomheter som ikke driver økonomisk aktivitet og ikke konkurrerer med lignende momspliktige tilbud, kan få merverdiavgiften tilbake.

– Økonomisk aktivitet er å tilby varer og tjenester i et marked. Det betyr at for eksempel utstillinger, konferanser, teaterforestillinger, filmfestivaler og konserter anses for å være økonomisk aktivitet, sier avdelingsdirektør Nina Elise Domaas i Skatteetaten til NTB.

Skatteetaten har taushetsplikt i enkeltsaker og uttaler seg til NTB på generelt grunnlag.

Da byggingen av konserthuset i Stavanger ble vedtatt i 2006, var reglene annerledes. Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø sa til NRK fredag at konserthuset ba om en avklaring da EFTA-dommen kom i 2008. I 2013 fikk de et foreløpig svar, og nå ligger altså et vedtak og en millionregning på bordet.

Kilden i Kristiansand åpnet i januar 2012, mens Stavanger konserthus åpnet i september samme år.

Kulturminister Thorhild Widvey beskriver saken som merkelig til NRK i dag.

– Jeg kan vanskelig forestille meg at Stortinget, da de bevilget 250 millioner kroner til å bygge konserthuset i Stavanger, skulle sende en regning på 256 millioner noen år etterpå. Det samme gjelder for Kilden. Denne saken må vi åpenbart gå i dybden på, sier hun til nrk.no

I følge NRK ligger saken nå i Finansdepartementet.

Norsk kulturhusnettverk uttaler at hvis Skatteetatens tolkning av regelverket går gjennom, vil det være katastrofe for mange av de 120 kulturhusene i Norge.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER