Skjermbilde fra sendingen av domsavsigelsen i Oslo tingrett fra NRK. Bildet viser dommer Yngvild Thue som leser.

Laila Bertheussen dømt til fengsel

I dag ble Laila Bertheussen dømt i Oslo Tingrett for trusselhendelsene hun utførte for å ramme kunstnerne bak Ways of seeing.

Saken er ganske kjent nå: Etter at daværende justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Bertheussen, så forestillingen Ways of seeing av Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, der det blant bilder av mange andre hus forekommer et bilde av huset til Wara og Bertheussen, i november 2018, begynte det å skje ting rundt huset deres. Det ble tagget RASISIT på husveggen og hakekors på bilen, det ble gjort forsøk på å tenne på en søppelkasse og på bilen i tillegg til at de mottok trusselbrev. Etter hvert mottok også daværende sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde trusselbrev, og i mars 2019 ble bilen deres påtent.

I dag, 15. januar, ble hun dømt til ett år og åtte måneder ubetinget fengsel for trusselhendelsene som anses som et angrep på demokratiet. Hun ble også dømt til å betale erstatning til Ingvild Smines Tybring-Gjedde på 5000 kroner. Summen er det som ble krevet av Tybring-Gjedde. Bertheussen ble frifunnet for tiltalepunktet om anklage om oppdiktet straffbar handling. Dommen er enstemmig, og retten mener det ikke er tvil om at det er Bertheussen som utførte handlingene. Retten er også klar på at de mener at motivasjonen for å utføre handlingene har vært å ramme kompaniet bak Ways of Seeing. Med det uttrykkes det at de rammede ikke bare har vært Wara og Tybring-Gjedde, men at handlingene var rettet mot kunstnerne.

Laila Bertheussen har hele tiden fastholdt at hun er uskyldig, og det er ventet at hun vil anke dommen.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER