Inne på Black Box teater. Foto: Black Box teater

Kulturbudsjettet 2023

I dag klokken 10.00 ble statsbudsjettet for 2023 lagt frem. Regjeringen foreslår å øke kulturbudsjettet med totalt 1,4 milliarder kroner sammenlignet med 2022.

For scenekunstfeltet ser vi disse satsningene:

Det skal ikke penger til nye kulturbygg i 2023, men det skal gis noe penger til eksisterende bygg. Tilskuddet til Black Box teater skal økes med fire millioner kroner for å dekke økte kostnader til leie og investeringer i nye midlertidige lokaler.

Tilskuddet til Kulturfestivalen Peer Gynt (tidligere Peer Gynt-stemnet) skal økes med 1 million kroner til 4,3 millioner kroner og Ringsakeroperaen får 0,6 millioner kroner til oppgradering av lokaler.

Når det gjelder Nationaltheatret, et hus der oppgradering er helt nødvendig foreslår Regjeringen foreslår å bevilge 25 millioner kroner til nødvendig nødsikring av Nationaltheater-bygningen samt 15 millioner kroner til videre utredning i 2023.

Positivt er det også at Regjeringen foreslår å videreføre de 100 hjemlene for kunstnerstipend som ble innført under pandemien. Disse er foreslått videreført sammen med tiluskuddene til de profesjonelle kulturinstitusjonene.

Andre økninger i kulturbudsjettet er det blant annet frivillighetssektoren som får merke. Regjeringen legger til rette for full momskompensasjon for frivillige organisasjoner og foreslår en økning på 125 millioner kroner. De viderefører også strømstøtten til de frivillige organisasjonene. Andre satsningsområder er LHBT+-organisasjonene og film- og dataspill.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER