Kathrine Tolo Foto: KHiO

Kathrine Tolo (1958 – 2021)

Kolleger ved Kunsthøgskolen i Oslo minnes kostymedesigner og scenograf Kathrine Tolo.

Det er med stor sorg fagansatte og kolleger ved Kunsthøgskolen i Oslo har mottatt nyheten om kostymedesigner, scenograf og professor Kathrine Tolos alt for tidlige bortgang. Denne sorgen deles av mange i et bredt scenekunst- og utdanningsfelt. Noen var kjent med Kathrines alvorlige sykdom, men vi var mange som ønsket og ville tro at hun skulle komme igjennom det.

Ikke bare har vi mistet en sentral skikkelse i kostyme- og scenekunstfeltet, vi har også mistet et menneske det var vanskelig å unngå å bli interessert i, fascinert og betatt av. For mange på KHiO var hun også en nær venn.

Kathrine var kanskje først og fremst kostymedesigner (utdannet ved Kunst- og Håndverksskolen). Selv om hun med sitt uanstrengte talent etter hvert også ble scenograf (etter videre studier i Lisboa og Brüssel) – var det særlig hennes enorme interesse for, og kunnskap om, materialer, teksturer og farge – i møte med den bevegelige menneskekroppen – som bidro til hennes sentrale plass i moderne norsk scenekunsthistorie.

Kathrine jobbet på de største scener og på de minste og mest unnselige arenaer. Det var aldri prestisjen til oppdragsgiveren som styrte hennes valg. Hun fulgte mennesker, prosjekter, utfordringer, muligheter og sammenhenger. Enten forelegget var store klassiske dramatiske verk produsert i komplekse prosesser på de store institusjonene, eller ikke-hierarkiske prosessarbeid i det frie scenekunstfeltet: Kathrine hadde kunnskapen, erfaringen og nysgjerrigheten til å være en faglig, samarbeidende, søkende og drivende autoritet. Hun kunne kommunisere ypperlig med de største og spesialiserte verksteder, men kunne også spores langt på natt i en opplyst liten krok hvor hun alene sto og prøvde ut farger, materialer, former – til morgendagens prøver.

At hennes kunnskaper og faglige nysgjerrighet etter hvert skulle bringe henne til samtidsdansefeltet, hvor hennes virke er særlig betydelig, skyldtes nok at hun her møtte kolleger og samarbeidspartnere som forsto og anerkjente hennes egenartede, lekende, poetiske, stilfulle og visuelle ferdigheter. Kathrines mål var alltid å få se sine kostymer leve til, bevege seg, berøre noen – gjennom dialogisk samspill med begavete utøvere. Derfor ble hennes viktigste samarbeidspartnere mange av landets fremste koreografer, visuelt begavete regissører, aktører og dansere.

Kunnskapene og erfaringen hun besatt og viste i sitt eget arbeid gjorde at hun tidlig ble ettertraktet som underviser for de ulike og viktige utviklings- og lærestedene innenfor hennes fagfelt. I mange år var hun en sentral kraft som førsteamanuensis ved Akademi for Scenekunst (HiOF), – og etter hvert og til slutt som professor i kostymedesign, ved Avdeling Design ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Kathrine var en en viktig stemme og kraft i fagutviklingen av kostymedesign på KHiO. Det var særlig gjennom tett involvering med studenter og deres prosjekter at Kathrine likte å virke. Som lærer hadde hun en egen evne til å se hver enkelt student. Selv om hennes intellektuelle kraft og faglige oversikt var ubestridelig, så var Kathrine også en praktiker og feltarbeider av rang. Hun involverte seg alltid i menneskene hun arbeidet med, enten det var fremstående kunstnere eller førstårsstudenter. Hun kunne være samtidig ydmyk, bestemt, søkende, streng og utprøvende. Hennes kjærlighet til både mennesker og fag gjorde varig inntrykk på mange.

I tillegg til fagmennesket Kathrine Tolo vil vi også minnes og sterkt savne den sjarmerende, morsomme, elegante og originale Kathrine – med alle de spesielle valørene av farger som bare var henne – og den tvers igjennom vakre personligheten hennes.

Våre varmeste tanker går til hennes nærmeste, og til hennes mange, mange venner i scenekunstfeltet.

Kai Johnsen, Professor i regi ved Avd. Teaterhøgskolen/KHiO
Peter Løchstøer, Førsteamanuensis og faglig programansvarlig for klesdesign og kostymedesign ved Avd. Design/KHiO
Karianne Bjellås Gilje, Tidligere dekan ved Avd. Design/KHiO
Mona Larsen, Dekan ved Avd. Design/KHiO

 

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER