
Julekalender #2
Cecilie Løveid svarer komponist Bente L. Thorsen om operatekst og aktualitet, og spør daglig leder på Dramatikkens hus hvorfor de to kunstnerne som snart tiltrer der, har fått tittelen utviklingskonsulenter og ikke kunstneriske ledere?
Vår julespørsmålsstafett ruller videre. Dagens kvinne ut er Cecilie Løveid, poet og dramatiker. Løveid fikk følgende spørsmål fra komponist Bente Leiknes Thorsen:
– Du skrev librettoen til Henrik Hellstenius' opera Ophelias: Death by water singing i 2005. Den var også inspirert av et klassisk drama, Shakespeares Hamlet. Hvorfor grep du tilbake til en klassisk tekst, er opera en ekstra vanskelig form å gjøre aktuell?
Cecilie Løveid svarer:
– Du spør godt! Ideen til Ophelias hadde jeg med meg til Henrik Hellstenius. Den var allerede kommet helt naturlig til meg, og var ikke noe forsøk på å være klassisk eller aktuell. Men det er helt klart at kjente temaer, myter eller berømte romaner frister i opera der investeringene er de største. Så skal man i hvert fall ikke risikere noe på den fronten! Kvalmt aktuell er det vanskelig å være, opera tar tid å utvikle… Det viktigste er grepet og poesien.
Løveids spørsmål går til daglig leder Marit Solbu på Dramatikkens hus:
Jeg kan tenke meg å spørre Marit Solbu på på Dramatikkens hus om begrunnelse for at de to nyansatte kunstnerne som tiltrer midt i desember, ikke lengre skal være kunstneriske ledere, men "utviklingskonsulenter"? Jon Tombre og Kai Johnsen ble ansatt som kunstneriske ledere for scene og tekstutvikling på Dramatikkens hus. Nå skal Siri Senje og Line Rosvoll lede utviklingsavdelingen på Dramatikkens hus med sin kunstneriske kompetanse, så hva er i veien med å gi dem tittelen som kunstneriske ledere i ryggen?