Judith Malina, stifter av The Living Theatre

Judith Malina er død

-Teater må være noe mer enn karisma, hvis ikke blir det bare et rop om å ”se på meg, er jeg ikke vakker og flink”. I The Living Theatre ønsker vi noe mer enn å bli beundret. Vi vil forandre verden.

Judith Malina, den legendariske stifteren av det like legendariske teaterkompaniet Living Theatre, er død, 89 år gammel. Ovenstående uttalte hun under en workshop i Oslo i 2011, som scenekunst.no skrev om her. Det var typisk nok Grusomhetens Teater som arrangerte den og dermed sørget for at det ble første og siste gang Malina var i Norge. Med sitt sterke ekspressive og fysiske uttrykk bygger både Grusomhetens Teater og The Living Theatre på arven etter den franske teaterskaperen Antonin Artaud.

Judith Malina var født i Tyskland men bodde i USA siden hun var tre år gammel. Hun var elev av Erwin Piscator, som sammen med Bertolt Brecht var den fremste eksponenten for det episke teatret. Hun stiftet The Living Theatre i 1947 sammen med maleren og poeten Julian Beck. Kompaniet har en kaotisk historie, flere ganger kastet ut av sine teaterbygninger og tvunget ut i en nomadisk tilværelse, noe som passet godt til tidsånden, først influert av beatgenerasjonen, så av hippiebevegelsen. I lange perioder levde, delte og skapte kompaniets medlemmer alt i fellesskap. Deres antiautoritære, provokative og aksjonistiske teater brakte medlemmene flere ganger i fengsel.

En av deres mest kjente forestillinger Paradise Now, fra 1968, hadde som formål å frigjøre publikum, intet mindre, gjennom å gjøre dem til aktive deltakere i forestillingen, som inkluderte resiteringen av en rekke tabuer og kollektiv nakenhet. Derigjennom ble den selve det teatrale svaret på sekstiåtter-opprøret. Paradise Now er også tittelen på Verk Produksjoners nye forestilling som langt på vei er en hyllest til teaterpionerer som Malina, Artaud og Eugenio Barba.

The Living Theatre er fortsatt alive and kicking, med arbeidssteder både i New York og Rocchetta Ligure i Italia.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER