Foto: Kirkenær ballettskole

Jorunn Kirkenær til minne

Ballettdanseren, -pedagogen og ildsjelen Jorunn Kirkenær døde 22. januar, 94 år gammel. Fire representanter fra Nasjonalballetten minnes Kirkenær og hennes arbeid for norsk ballett.

Norges dansemiljø har mistet en av sine mest fargerike ledestjerner. Utallige dansere, pedagoger og koreografer har krysset Jorunn Kirkenærs lange livsløp som mentor, pådriver og inspirator. Hennes hjerte for barns utfoldelse og danseglede har satt dype spor i barndommen til flere generasjoner. Allerede som fem-åring bestemte den tuberkulosesyke Jorunn å dedikere seg til dansen. Hun kjente på lykken og den helsebringende kraften ved å bevege seg, og rømte inn i en verden av fantasi, musikk og frihet. Denne flammen skulle hun beholde livet ut.

Tross krig og trange kunstnerkår, ble Jorunn en del av en gullalder. I løpet av sin 20 års profesjonelle karriere danset hun på de fleste norske scener, med flere gjestespill og studier i Malmø, London, USA og Paris. Jorunn bygget med tiden en egen ideologi rundt pedagogikk og startet med sin mann, Even Kirkenær, ballettskole i 1960. Barneballetten skulle bli et hjertebarn, og hennes tilknytning til teaterstykket «Reisen til Julestjernen» varte over en 60-års periode. I 1966 stiftet Jorunn Ballettinstituttet. Med landets første høyskole i dans gikk hun inn i et enormt nybrottsarbeid med å utdanne pedagoger med Sørbyhaugen som knutepunkt. Metodisk sørget hun for danseriske forgreininger til hele landet. Danselinjen ved Fagerborg VGS ble det neste som fulgte. Med sin utømmelige energi og lekenhet hadde hun den unike evnen til å favne bredt samtidig som hun spesialiserte seg innen klassisk ballett, barnedans og stilen hun gav navnet jazzballett. Hennes tette samarbeid med NRK bidro til ren folkeopplysning og mange danseproduksjoner. Jorunn har blitt anerkjent med Kongens fortjenestemedalje i gull og en rekke andre priser men det er de av oss som har vært «barna «hennes som sitter igjen med den største gaven.

Line Alsaker, tidligere solist Nasjonalballetten
Helle Sørbye Larsen, sjefsprodusent Nasjonalballetten
Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett
Knut Breder, leder for Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett

KOMMENTAR
  • Liv Johansen :

    Selv om mitt møte med Jorunn Kirkenær bare var en treningshelg minnes jeg henne med stor glede. Hun var en inspirerende og vennlig sjel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER