Jon Fosse. Foto: Tom A. Kolstad/Samlaget

Jon Fosse har vunnet Den nasjonale Ibsenprisen 2021

Den nasjonale Ibsenprisen ble delt ut under Ibsentalks i Skien 19. mars. Det var Jon Fosse som fikk den gjeve prisen for 2021.

De nominerte til Den nasjonale Ibsenprisen 2021 var i tillegg til Fosse, Trine Falch og Arne Lygre.

Jon Fosse hadde lagt dramatikerpennen på hylla og har ikke skrevet dramatikk på 10 år. Men det var frem til Teatersjef for den Nationale Scene Stefan Larsson tok kontakt og oppfordret han til å skrive. Det resulterte i tre små skuespill hvor av Slik var det var en av dem. Det er en monolog som allerede er oversatt til flere språk og høster gode anmeldelser.

Dette er juryens begrunnelse:

Jon Fosse: Slik var det
Urpremiere i november 2020. Produsert av Den Nationale Scene.

Med Slik var det beskriver Fosse store eksistensielle temaer. Det er det konkrete og fysiske avslutningen av et menneskeliv. Det evige og bestandige, ekstrem ensomhet og dødens rykninger i en kropp forenes i en formfullendt, ren og klar tekst. Slik var det er som en salme, og den postulerende tittelen har i seg en selvtillit som bærer gjennom hele verket, det har en kraft som en som leser opplever å bli omsluttet av.Slik var det er uovertruffent presist i rytme, språk og tone. Mellom de enkle ordene i teksten åpner det seg sprekker der man kan øyne et helt liv, men også avgrunner og tomrom. Livets og kunstens omkostninger er omdreiningspunktet i et verk som samtidig er svøpt i en lun humor. Det store møter det skrøpelige i Slik var det. En kropp på scenen tømmes for liv, og i det forenes det gåtefulle med avslutningens brutale punktum.

Årets jury har bestått av:

  • Norsk kritikerlag; Karen Frøsland Nystøyl (Juryens leder)
  • Norsk teaterlederforum; Nora Evensen.
  • Norske dramaturger: Endre Sannes Hadland
  • Norsk Sceneinstruktørforening: Anne Karen Hytten
  • KHIO: Jon Jesper Halle
  • Skien kommune v/Teater Ibsen: Thomas Bye
RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER