Peter Handke. Foto: Wild + Team Agentur – UNI Salzburg

Ibsenprisen til Peter Handke

Den østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottar den internasjonale Ibsenprisen 2014.

Prisjuryen offentliggjorde i dag vinneren på en pressekonferanse på Nationaltheatret i Oslo.

Østerrikeren Peter Handke (1942-) er en sentral tyskspråklig forfatter og dramatiker. Som ung var han assosiert med gruppen Grazer Gruppe, der også forfatter og Nobelprisvinner Elfriede Jelinek var med. Da Jelinek mottok Nobelprisen, skal hun ha vist til Handke som en like verdig vinner.

Ved siden av en lang rekke romaner og scenetekster har Handke også skrevet manus til filmen Himmelen over Berlin sammen med regissør Wim Wenders.

Den internasjonale Ibsenprisen er på 2,5 millioner kroner. I Henrik Ibsens ånd skal prisen "stimulere til kritisk debatt om vesentlige samfunnsmessige og eksistensielle temaer".

Peter Handke er en tydelig og noen ganger omstridt samfunnsdebattant. I 2006 ble en litteraturpris fra byen Düsseldorf først tilkjent Handke, men deretter gitt avkall på av Handke selv, som reaksjon på at politikere i juryen ønsket å trekke prisen tilbake med begrunnelse i hvordan de tolket Handkes holdning til konflikten på Balkan.

Nasjonalbiblioteket i Østerrike har laget denne store samlesiden om Peter Handkes arbeid og utgivelser (tysk): http://handkeonline.onb.ac.at/

Stor pris
Den internasjonale Ibsenprisens nettsider smykker seg med tittelen "the biggest award for contemporary artists today!"

Til Aftenposten sier Handke at han er glad og takknemlig, men at det er for mye penger.

– Det er for mye penger, selv om Norge er et rikt land. Jeg er ikke skamfull, men jeg vil dele pengene med noen, sier Handke til avisen.

Handke vil ta imot prisen under Ibsenfestivalen i september.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER