Arne Lygre: Jeg forsvinner. Nationaltheatret 2012. Foto: Erik Berg

Ibsenprisen til Arne Lygre

Dramatiker Arne Lygre fikk i går Ibsenprisen for teaterstykket Jeg forsvinner.

Prisen ble delt ut i forbindelse med Skien International Ibsen Conference 2013. I sin begrunnelse sier juryen:

"Jeg forsvinner av Arne Lygre beveger seg i et mørkt landskap med et kvinnelig jeg, hennes venninne, datter og ektemann. Verden som beskrives er usikker på grensen til det truende. Kvinnen er fanget i en livssituasjon, en eksistensiell krise som hun reflekterer over. Arne Lygre bruker ulike fortellerperspektiver i sin undersøkelse av vår tids konstante iscenesettelse av egen identitet. Formen speiler innholdet på en elegant, suggererende og intellektuell måte. Teksten er både åpen og gåtefull med mange skiftende landskap. Med Jeg forsvinner befester Arne Lygre sin posisjon som en av våre mest interessante dramatikere."

Arne Lygre er sammen med Jon Fosse kanskje den norske dramatiker som er mest spilt internasjonalt. Han har skrevet åtte skuespill som er oversatt til flere språk og satt opp i mange land, blant dem Mamma og meg og menn (1998) og Brått evig (1999). Scenetekstene Skygge av en gutt og Mann uten hensikt er utgitt i bokform.

Et siste ansikt (2006), hans debut som romanforfatter, er en intens fortelling om to ensomme mennesker. I 2008 kom skuespillet Dager under, etterfulgt av Så stillhet og romanen Min døde mann.

Lygre ble tildelt Brageprisen i 2004 i åpen klasse for novellesamlingen Tid inne.

De to andre nominerte til prisen var Geir Gulliksen for stykket En kropp og Christopher Nielsen for stykket Entropi. 

Juryen for Ibsenprisen har i 2013 vært ledet av Kari Gisholt fra Norsk kritikerlag. Øvrige jurymedlemmer har vætt Audny Chris Holsen fra Norsk Sceneinstruktørforening, Mathilde Holdhus fra Norsk Dramaturgforum, Nils Heyerdahl fra Norsk Teaterlederforum, Live Hov fra Universitetet i Oslo og Anders T. Andersen fra Teater Ibsen og Skien kommune.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER