Cecilie Løveid mottar den nasjonale Ibsenprisen 2015. Foto fra ibsenawards.com

Ibsenpris til Løveid for andre gang

Poet og dramatiker Cecilie Løveid ble i går tildelt den nasjonale Ibsenprisen for sin tekst Visning. Hun er første dramatiker som har fått prisen to ganger.

Løveid mottar Ibsenprisen for andre gang. Sist var i 1999, da hun fikk den for stykket Østerrike og sitt samlede dramatiske forfatterskap.

Sammen med regissør Jon Tombre fikk Cecilie Løveid også Kritikerprisen for teater i 2014 for Visning.

Den nasjonale Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater det siste året, og/eller for et samlet dramatisk forfatterskap. Prisen deles ut av Skien kommune og er landets eneste dramatikkpris. Den ble delt ut første gang i 1986 og er på 150 000 kroner samt en statuett av Nina Sundbye.

Juryens begrunnelse for å gi prisen til Visning var som følger:

"Løveid har selv uttalt om de kvinnelige karakterene i sine skuespill at de gjerne har ambisjoner, men at de samtidig befinner seg i veldig snevre rom. Slik er det også med karakteren Julie i Visning. Hun har mistet sin ektemann, og skuespillet følger hennes sorgprosess. Hvordan håndtere noe som er så forferdelig at man ikke egentlig kan mestre det? Hva har man igjen i et totalt skipbrudd? Visning tar oss med på et tvingende nødvendig forsøk på å skape seg et nytt liv. Løveids lange forfatterskap har kommet til uttrykk gjennom både prosa, dramatikk, lyrikk og barnebøker. Løveids styrke er at hun anvender de samme språklige strategiene innenfor ulike uttrykk. Skuespillene hennes er fylt av poetiske passasjer, og i prosaen og poesien finner man tilløp til replikker og dramatikk. Med Visning har Løveid delvis forlatt en postmoderne posisjon, men med hennes språklige presisjon skildres sosiale relasjoner og maktkamper stramt og effektivt."


Les Judith Dybendals intervju med Cecilie Løveid fra Scenekunst.no i 2014 her.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER