Demonstrasjon mot Ibsenprisen 21.9. Foto: Hild Borchgrevink

Gir prispengene tilbake

Årets vinner av den internasjonale Ibsenprisen ble møtt av buende demonstranter på vei inn på Nationaltheatret i går. Peter Handke varsler nå at han beholder prisen, men gir prispengene til veldedighet.

Den østerrikske forfatteren Peter Handke ble møtt av buende demonstranter på vei inn på Nationaltheatret i går. Det var blant annet den bosniske foreningen i Norge som hadde sammenkalt til en fredelig demonstrasjon. Freden varte helt til vinneren trådte inn på den røde løperen foran teatret, da gruppen reagerte med å bue og pipe. Handke stoppet og ble stående noen øyeblikk blant demonstrantene som holdt plakater med "Genocide denier" og "Gi prisen tilbake".

For en som ennå ikke har lest Handke selv, blir det å ta stilling til hvorvidt mannen selv støtter eller fornekter et folkemord, en umulighet uten å spørre ham. Selv benyttet han takketalen sin til noe Dagsrevyen kalte for en kommentar til den politiske situasjonen i Bosnia – men som like gjerne kunne forstås som et nokså situasjonsbestemt spark mot mengden utenfor Nationaltheatret. – Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, sa prisvinneren.

En kjerne i demokratiet er nok at det må være rom både for debatt i media og for den typen reaksjoner prisvinneren møtte i går, også selv om reaksjonene skulle ta feil om Peter Handkes holdning til folkemord, slik Ibsenprisens jurymedlem Therese Bjørneboe endelig argumenterte for i Klassekampen i går.

Undertegnede hører til dem som mener at det er umulig å trekke en fullstendig skillelinje mellom kunst og kunstneren som skaper den. Språket vi bruker til å beordre kriger mot hverandre, er det samme språket vi bruker til å skrive poesi. Samtidig er det like klart at Immer Noch Sturm, Handkes verk som ble spilt på Nationaltheatret i går, ikke på noen måte kunne tas til inntekt for noe politisk ståsted, og at flere karakterer i Handkes scenetekst om situasjonen i Slovenia under 2. verdenskrig, tvert imot klart uttrykte seg mot mord og krig og for frihet.

Handke sier til NRK i dag gjennom juryleder Per Boye Hansen at han er berørt av reaksjonene han er blitt møtt med i Norge, og at han vil gi bort prispengene i gave til veldedighet.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER