Et stadig større mangfold

5. juni ble nominasjonene til Heddaprisen kunngjort. Juryens talsmann Andreas Wiese forteller her om hvilke trender man kan se i norsk teater, den offentlige samtalen og om prisens betydning.

De nominerte til Heddaprisen 2023

Her er listen over de nominerte til Heddaprisene 2023.

Søkjarliste på stillinga som teatersjef på Det Norske Teatret

Stillinga som teatersjef ved Det Norske Teatret er ledig frå 2025. No er lista over søkjarar klar.

Skuespillerpodden: Hvem var Stanislavskij?

I den nyeste utgaven av Skuespillerpodden snakker Øystein Stene med forfatter og oversetter Geir Pollen om Konstantin Stanislavskij og starten på moderne skuespillerteknikk.

Tuppen og Lillemor i de sosiale medienes tid

“Sudden death” er godt tenkt, spilt og gjennomført, men det høye tempoet og lydnivået tar delvis rotta på tekstens innebygde muligheter og kvaliteter.

Bak enhver vellykket kunstner står en god leder. Eller?

Når en stjerne går på scenen, tenker vi sjelden over alle de menneskene som har lagt til rette for at vedkommende kan skinne.

Ord, ord, ord. Hva har jeg gått glipp av?

Når ordet blir satt i sentrum, forsvinner det menneskelige fra teatret. Noen synes å digge dette. Jeg skjønner fortsatt ikke greia. 

Anonymt fasadefall

Det gnistrer til underveis i En handelsreisendes død, men helheten fremstår umotivert.

Store tankesprang

Trondheim Voices’ konsertforestilling “Bedrock” maner fram spennende visuelle og lydlige landskap, men narrativet spriker.

Skuespillerpodden om scenespråk

Dramaturg og språkkonsulent Ola E Bø og talepedagog Maria Rosanna Wennerstein om skuespilleres bruk av dialekter, sosiolekter og andre -lekter

Scenesamtaler om opera og teater

I denne nye episoden av Scenesamtaler snakker Sunniva Thomassen, Hilde Halvorsrød og Julie Rongved Amundsen om opera som opera og om opera som teater.

Ny teatersjef ansatt ved Det samiske nasjonalteateret Beaivvaš

Styret for Det samiske nasjonalteateret Beaivvaš har i dag vedtatt å ansette Per Ananiassen som ny teatersjef etter Rolf Degerlund. Ananiassen ansettes i et åremål på 4 år og tiltrer i stillingen august 2024. Det melder Beaivvaš i en pressemelding.

Uvirkelig og drømmeaktig

På sitt beste er “I svarte skogen inne” en suggererende forestilling som åpner et stort tolkningsrom, men den strammer ikke grepet hardt nok om publikum.

Et ønske om etterrettelighet

Skuespiller Espen Klouman Høiner, som deltok i Signe Beckers “Over ævne” under festivalen Bastard på Rosendal Teater, mener at Eline Bjerkans kritikk av festivalen er basert på et uriktig grunnlag.

Med et granskende blikk

Regissør Nina Wester lykkes med å la publikum selv finne svarene på spørsmålene Camara Lundestad Joof stiller.

SISTE SAKER