Sentralbadet Foto: Kristin Lytskjold Raknes

Fylket på gjerdet om Sentralbadet

Hordaland fylke besluttet sist uke at fylket ikke kan bidra med en tredjedel av de planlagte ombyggingskostnadene til nytt scenekunsthus for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen.

Høsten 2016 stod representanter fra Bergen kommune og Hordaland fylke sammen bak en søknad om statlig tilskudd til scenekunsthus for det nasjonale dansekompaniet Carte Blanche og BIT Teatergarasjen i det gamle Sentralbadet i Bergen.

Prosjektet hadde på dette tidspunktet en prislapp på i underkant av 900 millioner kroner.

BIT Teatergarasjen har vært husløse siden 2008, og leieavtalen for Carte Blanches prøve– og forestillingslokaler i Studio Bergen går ut 31.12.2018, da utleier har søkt om omregulering av tomten til å bygge leiligheter.

I forbindelse med statsbudsjett for 2018 bevilget staten rundt 1/3 av kostnadene til en nedskalert versjon av Sentralbad-prosjektet. Bergen kommune har i sitt budsjettframlegg for 2018 bevilget en tilsvarende tredjedel.

Forrige uke vedtok imidlertid Hordaland fylkeskommune i følge Bergens Tidende 14. desember at fylket ikke vil bevilge den siste tredjedelen av ombyggingskostnadene, som nå er på 700 millioner kroner.

– Det er rart, for fylket og Bergen kommune har i årevis jobbet sammen i denne saken. Fylket betalte også inn flere millioner til et skisseprosjekt for Sentralbadet. Da staten endelig bestemte seg for å bevilge 230 millioner kroner i mai, trodde vi prosjektet var i mål, uttalte styreleder i Carte Blanche og tidligere politiker for KrF, Laila Dåvøy, til avisen.

Fylket vedtok imidlertid å gi fem millioner kroner i 2018 til øvingslokale og scene for Carte Blanche, uten å binde dette opp til prosjektet i Sentralbadet.

Fylkespolitikerne sier nå at kommunen må ta en større andel av kostnadene. Høyres gruppeleder i fylkestinget, Silja Ekeland Bjørkly, sier til avisen at hvis fylket skal gå inn i prosjektet i Sentralbadet, må det først selges noen eiendommer, fordi gjeldsbyrden ikke kan økes.

I forbindelse med søknaden i 2016 ble det utformet et opprop om Sentralbadet som løsning på behovet for egnede lokaler både for Carte Blanche og BIT Teatergarasjen. Oppropet samlet 993 signaturer fra aktører i inn- og utland.

Carte Blanche kan i følge utleier maksimalt bli i dagens lokaler i halvannet år fra nå, og kan måtte vurdere å flytte virksomheten med 30 ansatte fra Bergen.

RELATERTE ARTIKLER +
KOMMENTAR

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER