Kate Pendry. Foto: Maiken Larsen

Frilansprisen 2022 til Kate Pendry

Årets Frilanspris er den tolvte gangen Norsk Skuespillersenter og Norsk Skuespillerforbund gir ut en hederspris til en frilansskuespiller som har markert seg i sin foreløpige karriere. Det melder Norsk Skuespillersenter i en pressemelding.

Søndag kveld ble det endelig avslørt at årets Frilanspris går til skuespiller, dramatiker, regissør, produsent, samfunnsdebattant, dokumentarfilmskaper og podkastskaper Kate Pendry. Dette ble feiret med utdeling på SALT under avslutningen av Oslo Fringe Festival, med gratulasjonsvideoer og med et spennende møte mellom fjorårets vinner Ida Løken Valkeapää og Pendry selv.

I sin begrunnelse har juryen blant annet lagt vekt på vinnerens integritet og egenart som skapende og utøvende skuespiller. Juryen trekker fram Pendry som en unik og viktig stemme som pusher grensene for hva scenekunst kan og skal være:

«Årets vinner forfrisker feltet og holder oss i ørene med sin til tider krasse form, sitt sylskarpe innhold og bevisste estetikk. Hun er beryktet for å være en kontroversiell kunstner. Arbeidet er konfronterende med personlig og politisk innhold. Hun regnes for å være grenseoverskridende, grenseutviskende, og arbeidet kan vekke sterke reaksjoner. Hun er kompromissløs og normkritisk. Når alle går i flokk, trår Kate Pendry til siden – og tar en mikrofon og stiller spørsmålet «Er det retningen dere vil gå?»»

En bro ut i verden
Linn Meyer Kongshavn, kunstnerisk leder ved Norsk Skuespillersenter, sa følgende da hun på vegne av Norsk Skuespillersenter og Norsk Skuespillerforbund overrakte prisen og pengepremien på 25 000 kroner:

«Årets vinner er nådeløs i sitt kunstnerskap – og en sterk kraft innen norsk teater – med sitt engelskspråklige uttrykk. Hun har både gitt rom for og tatt rom til internasjonale uttrykk, og koblet oss opp mot Europa. Ved å se på oss fjellapene i Nord med et internasjonalt kritisk blikk både utenfra og inn og innenfra, gir hun oss en bro ut i verden. Kate Pendry har i stor grad bidratt til å skape et internasjonalt scenekunstrom i Norge.»

Siden Pendry flyttet til Norge i 1995 har hun beriket det norske scenekunstfeltet med sitt kunstnerskap. Juryen trekker særlig fram betydningen av det internasjonale aspektet ved Pendrys kunstnerskap og understreker at å etablere seg i Norge har vært beinhardt arbeid som utviser stor profesjonell integritet:

«Årets vinner er en ‘stayer’ av rang, og på tross av utfordringene med å være utenlandsk statsborger som skuespiller i Norge, fant hun sin vei, på sin måte, med sine måter å uttrykke seg på. Vi er heldige som blir utsatt for hennes internasjonale perspektiv.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER