Jon Fosse. Foto: Wikipedia

Fosse utgitt på kinesisk

I november ble fem dramatiske tekster av Jon Fosse utgitt på kinesisk for første gang. Forlaget planlegger ytterligere to bind med Fosse-tekster.

I november ble fem skuespill av Jon Fosse utgitt i bokform på kinesisk (mandarin). Utgiver var forlaget Shanghai Translation Publication House. Tekstene er oversatt av Lulu Zou, som er tilknyttet teaterakademiet i Shanghai.

Inger Buresund fra Ibsen International har vært norsk prosjektleder for utgivelsen. Hennes samarbeid med Lulu Zou kom i gang for omlag fire år siden. Zou selv har arbeidet med å oversette Fosses tekster de siste ti årene.

Utgivelsen inneholder stykkene "Namnet", "Nokon kjem til å komme", "Gitarmannen", "Ein sommars dag" og "Dødsvariasjonar".

I følge en melding fra det norske generalkonsulatet i Shanghai planlegger forlaget, som blant annet også utgir Shakespeare på kinesisk, ytterligere to bind med Fosse-tekster. De kommende utgivelsene skal kanskje også inneholde dikt og essays i tillegg til flere skuespill. Oversetteren arbeider nå med med bind to, som foreløpig skal inneholde "Draum om høsten", "Eg er vinden", "Natta syng sine songar" og "Og aldri skal vi skiljast".

Parallelt med utgivelsen ble også en teaterfestival med fokus på Fosses dramatikk arrangert i Shanghai. På programmet stod gjestespill fra Russland, Italia, Iran, India og Kina, og den iranske og indiske produksjonen hadde verdenspremiere. Festivalen rommet også et seminar, en workshop og gjesteforelesning. Seminaret samlet regissører, skuespillere, media og folk fra Shanghai Dramatic Arts Centre som også stod bak festivalen.

Det norske generalkonsulatet i Shanghai støttet lansering og distribusjon av utgivelsen. Konsulatet erfarer at å koble flere arrangementer myntet på forskjellig fagpublikum på denne måten, er gjensidig forsterkende og skaper en plattform for videre satsning i Kina på Jon Fosses dramatikk og for annen moderne norsk dramatikk og kultur generelt.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER