Yu Yu av Ai Weiwei, foto: ARoS

En performativ diskusjon

I går trakk den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei verkene sine fra to utstillinger i Danmark, i protest mot det danske Folketingets innføring av den såkalte "Smykkeloven". De to visningsstedene reagerer ulikt på beskjeden.

I går trakk den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei verkene sine fra to utstillinger i Danmark, i protest mot det danske Folketingets innføring av den såkalte "Smykkeloven" som gir den danske staten anledning til å inndra verdier fra flyktninger hvis verdiene overstiger 10 000 danske kroner. Loven har ført til at danske politikere nå er avbildet i naziuniform på britiske avistegninger.

Ai Weiwei annonserte at han ville trekke verkene sine, via Instagram og Twitter. De to utstillingsstedene reagerer ulikt på beskjeden.

ARoS’ norske direktør Erlend Høyersten uttrykker i en uttalelse på museets hjemmesider stor respekt for kunstnerens reaksjon på den danske flyktningepolitikken, men han går også tydelig ut og markerer visningssteders autonomi og armlengdes avstand til den sittende regjeringen. Han finner det urimelig at en selveiende kunstinstitusjon og ikke minst dens publikum, straffes for en regjerings politikk.

– I disse dager trenger man mer enn noensinne kulturinstitusjoner i Europa som gir rom til frie tanker og ord. ARoS er en selveiende institusjon hvor program og utstillinger på ingen måte kan dikteres av makthaverne, slik tilfellet for eksempel er i Kina, sier Høyersten.

Faurschou Foundation, en privat kunstsamling med visningssteder i Nordhavn i København og i Beijing, har også for tiden et verk av Ai WeiWei utstilt som nå trekkes tilbake. Dets leder Jens Faurschou uttaler at institusjonen stiller seg bak kunstnerens avgjørelse og beklager at det danske folketinget velger å stille seg i spissen for en symbolsk og umenneskelig politikk i dagens humanitære krise i Europa og Midt-Østen, i stedet for å gå i front for å bidra til en løsning på krisen.

Det er ikke klart når Ai Weiweis verk blir tatt ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER