Rimini Protokoll: En folkefiende i Oslo Foto: foto: Erik Aavatsmark

En folkefiende og 100 Oslo-folk

TEATEREKSPORT: For tiden står 100 helt vanlige Oslo-folk på scenen i en tysk versjon av En folkefiende på Nationaltheatret. Lørdag er det seminar om utveksling av teater mellom Tyskland og Norge.  – Vi så et potensiale for et mer strukturert samarbeid, sier Øyvind R. Haugen ved ambassaden i Berlin.

De hundre osloboerne er med i en helt ny versjon av En folkefiende, skapt av Rimini Protokoll, som spiller på Nationaltheatret under festivalen.

– Tysk og norsk scenekunst har en gjensidig interesse for hverandre. Ved siden av den vedvarende interessen for etablerte dramatikere som Ibsen og Fosse i Tyskland, har det de siste årene også vært tett kontakt på samtidsteaterfeltet. Ambassaden ser et potensiale for et mer strukturert samarbeid, sier Øyvind R. Haugen, som er ambassadesekretær for presse og kultur ved den norske ambassaden i Berlin.

Rimini Protokoll er en gruppe tyske og sveitsiske scenekunstnere som møttes ved universitetet i Giessen. Gruppen arbeider i en dokumentarisk form. De bruker ikke tradisjonell dramatisk tekst. Dramaturgi og scenetekst flyter over i hverandre, og rapporter (eller protokoller), egne notater, referater og andre typer tekst blir brukt som inspirasjon.

På tysk side har det tysk-norske kompaniet Vegard Vinge og Ida Müller et residensopphold på Prater, biscenen til Volksbühne i Berlin. Prater, som opprinnelig er en biergarten og et danselokale, har som Volksbühnes biscene blitt berømt for å eksperimentere. Vinge/Müllers Vildanden hadde premiere på Prater i mai 2011, og i desember samme år satte de opp sin versjon av John Gabriel Borkman. – En offensiv kamp mot tradisjonen, skrev den tyske kritikeren Thomas Irmer om Borkman, i følge Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift.

Vinge/Müller ble tatt inn i Kulturrådets basisfinansieringsordning i 2011 og mottar 12 millioner kroner fordelt over de neste fire årene.

På seminaret lørdag skal Thomas Irmer snakke om Vinge&Müllers arbeid. Teaterviter Ragnhild Gjefsen innleder med et historisk blikk på utveksling av teater mellom Norge og Tyskland. To av medlemmene i Rimini Protokoll vil også fortelle om En folkefiende i Oslo. Rimini Protokoll har også gjennomført tilsvarende prosjekter i andre byer. De 100 vanlige innbyggerne som står på scenen i disse prosjektene blir invitert med utgangspunkt i statistisk materiale om befolkningen i byen der forestillingen skal finne sted. Derfor går prosjektet også under navnet 100%.

Dessuten gir regissør Tore Vagn Lid, som også har studert ved universitetet i Giessen, et overblikk over tysk teater de siste 20 år. Disse tre innledningene blir bakgrunn for paneldebatt.

Seminaret er det første av fire planlagte, og arrangeres av Danse- og teatersentrum og Nationaltheatret i samarbeid med den norske ambassaden i Berlin.

Hvordan oppstod ideen om dette seminaret?

– Vi mente at man burde ha et seminar i forbindelse med Theatertreffen i Berlin i vår, i og med den sterke norske deltakelsen. Så kom Nationalheateret og DTS på ideen om å arrangere et seminar i forbindelse med Ibsen-festivalen. Ønsket er at seminaret skal være begynnelsen på en prosess som bringer oss nærmere det som er nøkkelen til framgang på feltet, sier Haugen.

Har dere merket noen effekt i Berlin av Vegard Vinge og Ida Müllers residens på Prater?

– Ja, stykket har blitt en snakkis i tyske medier, med positivt fortegn. Det har fått mye oppmerksomhet, kritikerne synes generelt det er veldig bra, selv om det også er avantgarde og utfordrende. Nå blir det spennende hvordan vi kan utvikle dialogen som er satt i gang, videre.

Hele programmet for lørdagens seminar kan du lese her.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER