Lux Interior – Clowns not dead med Les Thereses, Fri Figur-festivalen

Døde og levende klovner

FESTIVALSOMMER: Festspillene i Bergen går mot slutten, nå gjenstår figurteaterfestival i Oslo og teaterfestival i Porsgrunn før spelene og fellesferien tar over.

Under samletittelen ”Horror, Rock, rumper og politikk” inviterer UNIMA Norge til den internasjonale figurteaterfestivalen Fri figur på Oslo Nye Trikkestallen og Det Andre Teatret 12 – 14 juni. UNIMA Norge er den norske avdelingen av den internasjonale Union Internationale de la Marionette. Festivalen ble, etter noen års prøving og feiling, arrangert for første gang i Oslo i mai 2007. Etter at Den Internasjonale Figurteaterfestivalen i Kristiansand ble nedlagt i 2011 er Fri Figur nå den eneste figurteaterfestivalen i Norge.

Lux Interior
På programmet står bl.a. Lux Interior – Clowns not dead (hovedbildet), i festivalprogrammet kalt en ”burlesk punkrock-forestilling”, med den sveitsisk-franske musikkteatergruppa Les Thereses. Forestillingen er en blanding av fysisk klovning, tekstteater og rockekonsert – med en sterk estetisk bevissthet i framføringen. Det opplyses imidlertid ikke om at forestillingen åpenbart må ha tatt sitt navn etter den legendariske nordamerikanske avdøde punkmusikeren og vokalisten Lux Interior fra bandet The Cramps…

”Kan man noensinne bli edru igjen når man først har latt seg beruse av makt?” spør veteranene i Green Ginger. I forestillingen Outpost utforsker de ”nasjonalisme, lederskap og de forferdelige konsekvensene av å bruke en annen manns toalett”. Luis Ticker ankommer sitt første oppdrag som grensevakt på en svært avsidesliggende utpost. Hans utrettelige innsats for å opprettholde høy standard på orden og disiplin blir stadig undergravd av hans svært gretne motpart. Når de politiske spenningene plutselig nærmer seg bristepunktet settes grensevaktenes moral på prøve. En hel verden avhenger plutselig av dem.

Tapt uskyld
I Porsgrunn feirer de i år PITs (Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival) 20 årsjubileum, fra 16 til 20 juni, med den levende legenden Leo Bassi som internasjonal hovedattraksjon. Bassi er selv sjette generasjon i en italiensk klovnefamilie som strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet. Forestillingen Rekviem for tapt uskyld tar utgangspunkt i at Bassi i 2014 fikk tak i noen filmklipp laget av brødrene Lumiére i 1896, bare to år etter at de oppfant filmen. Disse eldste kjente filmene av klovner overhodet viste Leos oldefar og hans trupp.

«Jeg ble slått av den uskylden som disse filmene utstrålte» sier han. Ikke bare så Leo sin oldefar Giorgio smile mot seg, men det var også noe annet. Noe mer, syntes han. Det var som om de hadde et helt spesielt forhold til det å opptre. «Det minnet meg om enkelte gateartister man ser i dag, særlig i den tredje verden. Her var ikke artistrollen valgt. Det var en skjebne de hadde akseptert. De VAR klovner!» «Da disse helt unike filmene dukket opp, ble jeg rystet dypt i min ironiske sjel: Var det en beskjed fra Den Store Himmelske Klovn?» De ble en påminnelse om hva som er gått tapt og om uskylden som er blitt borte. Her starter forestillingen…

VSOP
Den spektakulære utendørsforestillingen Smuglere, basert på Arthur Omre’s hardkokte mesterverk om forbudstida på begynnelsen av 1920-tallet, har på mange måter vært med og skapt PITs profil og ry helt siden den ble satt opp for første gang for 20 år siden. I år lanseres det de kaller en VSOP-versjon, komplett med biler, båter, musikere og en mengde aktører som spiller ut en serie fargerike tablåer i kveldsmørket på Sjøfartsmuseet.

Den avdøde dikteren Georg Johannesen har i mange år vært en gjenganger på Grenland Friteaters repertoar. I år er det hans gjendiktninger av den kinesiske poeten Tu Fu som levde under Tang-dynastiet på 700-tallet, som står for tur, tolket av Geddy Aniksdal i forestillingen Flyktningens 7 songar.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER